DOLAR
34,0713
EURO
38,0672
ALTIN
2.832,60
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

TC NO ile Engelli Maaşı Sorgulama – E-Devlet Sorgulama

TC NO ile Engelli Maaşı Sorgulama – E-Devlet Sorgulama
26.07.2024
2
A+
A-

TC NO ile Engelli Maaşı Sorgulama-E-Devlet Sorgulama 2024; En az %40 engel oranına sahip olan, engeli dolayısıyla sigortalı bir işte çalışamayan ve düzenli geliri olmayan vatandaşlar; TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurup, engelli maaşı alabiliyorlar.

Vatandaşlar, engelli maaşı başvurularının Bakanlık tarafından kabul edilip edilmediğini e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla sorgulayabiliyor yani e-devlet üzerinden başvurularının son durumunu takip edebiliyorlar.

Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait olan ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını arayıp, müşteri temsilcisine TC NO bilgilerini vererek de engelli maaşı başvurularının Bakanlık tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenebiliyorlar.

E-devlet PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden ise engelli maaşlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca TC NO ile engelli maaşı sorgulama nasıl yapılır? E-devlet üzerinden engelli maaşı nasıl sorgulanır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli maaşına başvurmak isteyen engelli bireyler; ikametgahlarının bulunduğu yerde hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, engelli maaşı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurular, e-devlet platformundan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sitesinden ya da internette farklı bir kurum sitesi üzerinden yapılamıyor.

Engelli vatandaşların yanı sıra engelli bireylerin vasileri de bu maaşa engelli birey adına başvurabiliyor.

Engelli vatandaşın vasisinin olmaması halinde engelli birey, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayıp, evine bir personel gönderilmesini talep edebiliyor.

Bu durumda vatandaşlar, personel tarafından kendilerine sunulan engelli maaşı başvuru formunu doldurmak ve gerekli belgeleri personele teslim etmek suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Engeli yüzünden çalışamayan bireyler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına engelli maaşının yanı sıra gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı vb. diğer vakıf yardımlarından alabilmek için de başvurabiliyorlar.

Başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyeti, başvuruları değerlendirirken gerekli gördüğü hallerde başvuru sahibi engelli vatandaşların ikametgah adreslerine bu kişilerin gerçekten muhtaç ve ihtiyaç sahibi olup olmadıklarını tespit etmeleri için bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Bu komisyon, başvuru sahibi engelli vatandaşın ve ailesinin sosyo-ekonomik durumuyla ilgili bilgiler içeren bir rapor hazırlayıp, hazırladığı bu raporu vakıf mütevelli heyetine teslim ediyor.

Vakıf mütevelli heyeti, başvuru sahibi engelli vatandaşların teslim ettikleri belgeleri, başvuru formunu ve inceleme komisyonunca hazırlanan raporu değerlendirip; engelli maaşı almaya hak kazananlara dair bir liste hazırlıyor.

Ardından engelli maaşı başvuru sonuçlarını, başvuran kişilerin başvuru formunda paylaştıkları telefon numaralarına SMS ile yolluyor.

Engelli maaşı başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

Engelli Maaşı Başvuru Şartları 

Engelli maaşı, daha önce de bahsettiğimiz gibi en az %40 engel oranına sahip olan engelli vatandaşlara bağlanıyor.

Bununla birlikte başvuru sahiplerinin bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları da gerekiyor.

Engelli maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • TC vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • En az %40 engel oranına sahip olduğunu gösteren 2024 engelli belgesine sahip olmak
  • Sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak(Hane halkı kişi başı aylık net kazancın, güncel asgari ücretin 1/3’ünün üstünde olmaması şartı)
  • Diğer kurumlardan farklı bir maaş ya da aylık almıyor olmak
  • Nafaka almıyor olmak
  • Kendisine nafaka bağlanması ihtimalinin bulunmaması
  • 65 yaş altında olmak
  • Üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunmaması(engelli bireyin yanı sıra hane bireylerinin üzerine de kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul olmaması gerekiyor)

Yukarıdaki şartların tamamını taşıyan engelli bireyler; engelli maaşına başvurabiliyorlar.

UYARI:

Engelli bireyin 18 yaş altında olması halinde engelli kişiye engelli maaşı bağlanmıyor.

Engelli kişinin bakımını üstlenen yakınları yani vasileri ya da velileri; engelli bakım aylığı almak adına İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurabiliyorlar.

Engelli Maaşı için Gerekli Evraklar

Engelli maaşına başvuran başvuru sahiplerinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmeleri gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Engelli kişi tarafından ya da vasisi tarafından doldurulmuş olan engelli maaşı talep beyanı
  • Engelli bireye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu(2024 engelli belgesi)
  • Engelli kişiye ait son 6 ayda çekilmiş, güncel 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ev kira sözleşmesi
  • İkametgah belgesi
  • Engelli kişinin ve hane bireylerinin mal beyanlarına ilişkin belgeler
  • Hane bireylerine dair SGK’dan alınması gereken gelir belgesi veya gelirsizlik belgesi
  • Engelli bireyin annesine, babasına, vasisine ve hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi

Vatandaşlardan özel durumlarıyla ilgili olarak ek belgeler de istenebiliyor.

Örneğin, hanede kronik hastalığa sahip olan ve hastalığı yüzünden çalışamayacak durumda olan bir bireyin bulunması halinde bu kişiye dair sağlık kurulu raporunun da teslim edilmesi gerekebiliyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesi için ALO144 ya da ALO183 Sosyal destek hatlarını ya da başvurmayı düşündüğünüz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı başvuruları, ortalama 1-2 hafta içerisinde başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından karara bağlanıyor.

Başvuruların yoğun olduğu durumlarda bu süre, daha da uzayabiliyor.

Engelli maaşı başvuru sonuçları, farklı şekillerde öğrenilebiliyor.

Engelli maaşı başvuru sorgulama yöntemlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Engelli Maaşı Sorgulama TC ile 2024

TC NO ile engelli maaşı sorgulamak isteyen başvuru sahipleri; TC No ve e-devlet şifreleri ile e-devlet platformu üzerinden sorgulama yapabiliyorlar.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenlerin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklamaları gerekiyor.

Sosyal Destek Hatlarını Arayıp, Engelli Maaşı Sorgulama

Başvuru sahipleri, ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hatlarını arayıp, müşteri temsilcilerinden başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Vatandaşlar, alternatif olarak başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını da arayabiliyorlar.

ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi aranarak da başvuru sorgulama işlemi yapılabiliyor.

PTT Şubelerine Giderek Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı başvuruları kabul edilenler; engelli maaşlarının PTT hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını öğrenmek için kendilerine en yakın PTT şubesine gidebiliyorlar.

Engelli maaşları, yalnızca hak sahibi engelli birey tarafından çekilebiliyor.

İstisnai olarak PTT Kart kullanan müşteriler; PTT ATM’lerinden hesaplarındaki parayı çekebiliyorlar.

PTT Kart sahipleri, akıllı telefonlarına Apple Store ya da Google Play Store üzerinden indirebilecekleri PTTBank mobil uygulaması üzerinden hesaplarındaki bakiyeyi kontrol edebiliyorlar.

PTT Kart kullanan vatandaşlar, PTT resmi sitesi üzerinden de hesaplarına para yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebiliyorlar.

E-Devlet PTT Kurum Ödemeleri Sorgulama Sayfasından Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı başvurusu kabul edilenler, engelli maaşlarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet şifre ve TC kimlik no bilgileri ile e-devlet platformu üzerinden de öğrenebiliyorlar.

Sorgulama yapmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Bu link üzerinden diğer kurum ödemeleri de sorgulanabiliyor.

Engelli Maaşı Ne Kadar 2024?

Engelli vatandaşlara bağlanan engelli aylığı; engelli kişideki engel oranına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Her yıl, engelli maaşları asgari ücrete yapılan zamlarla birlikte artış gösteriyor.

2024 yılında,

  • Engel oranı %40-%69.9 olan bireyler için aylık 2.797,80 TL
  • Engel oranı %70 ve üstünde olan bireyler için aylık 4.196,70 TL

engelli maaşı ödeniyor.

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Engelli maaşları; hak sahiplerinin TC kimlik numaralarının son hanesine göre belirli günlerde PTT hesaplarına yatırılıyor.

TC kimlik no son rakamı 0 ya da 5 olanlar ayın5’inde, 1 ya da 6 olanlar ayın 6’sında, 2 ya da 7 olanlar ayın 7’sinde, 3 ya da 8 olanlar ayın 8’inde, 4 ya da 9 olanlar ise ayın 9’unda maaşlarını çekebiliyorlar.

Engelli Maaşı Nereye Yatar?

Engelli maaşı, hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılıyor. PTT Kart sahipleri, PTT ATM’lerinden maaşlarını her ay çekebiliyorlar.

PTT Kart sahibi olmayanlar ise PTT şubelerinden maaşlarını alabiliyorlar. Yeni çipli kimlik kart sahipleri, şifreleri ile birlikte PTT ATM’lerden maaşlarını çekebiliyorlar.

Engelli Maaşı Sorgulama İletişim Hattı Telefon Numarası

Engelli maaşı başvuru sonuçlarınızı, başvuru için gerekli olan belgeleri, engelli maaşı alıp alamayacağınızı öğrenmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarının yanı sıra ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni de arayabilirsiniz.

Engelli Evde Bakım Maaşı Nedir?

Engelli bireylerin bakımını üstlenen yakınlarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bağlanan aylığa engelli evde bakım maaşı ismi veriliyor.

18 yaş altındaki engelli bireylerin velilerinin ya da vasilerinin başvurabilecekleri engelli evde bakım maaşını engelli maaşı ile karıştırmamak gerekiyor.

Engelli evde bakım maaşı, engelli vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayan velilerine ya da vasilerine bağlanıyor.

18 yaşını doldurmuş engelliler, engelli maaşı alabilirken; 18 yaş altı bireylerin vasi ya da velileri engelli evde bakım maaşı alabiliyorlar.

Engelli Evde Bakım Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Engelli evde bakım maaşı almak isteyen engelli yakınları, başvurularını İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne giderek, gerçekleştirebiliyorlar.

Başvurunun bizzat engelli bireyin bakımını üstlenen vasisi ya da velisi tarafından yapılması gerekiyor.

Engelli evde bakım maaşına e-devlet platformundan ya da farklı bir site üzerinden ise başvurulamıyor.

Engelli Evde Bakım Maaşı Başvuru Sorgulama

Engelli evde bakım maaşına başvuran vatandaşlar, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarını ya da ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayıp, başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Başvurulan İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aranarak da başvuru sonuçlarına dair bilgi edinebiliyorlar.

E-devlet üzerinden de TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgileri ile başvuru sonuçlarını sorgulayabiliyorlar.

E-devlet üzerinden başvuru sonucunu görüntülemek isteyen başvuru sahiplerinin ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkini tıklamaları gerekiyor.

TC No ile Evde Bakım Maaşı Sorgulama

Engelli bakım maaşı alan vatandaşlar, PTT kurum ödemeleri sorgulama sayfası üzerinden engelli bakım aylıklarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını görüntüleyebiliyorlar.

Sorgulama yapmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

2024 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

2024 yılında yapılan asgari ücret zammına paralel olarak engelli evde bakım maaşlarında da artış oldu.

Evde bakım parası olarak, engelli bakımıyla ilgilenen yakınlarına aylık 9 Bin 130 Lira  maaş ödeniyor.

Bu yazımızda PTT engelli maaşı sorgulama nasıl yapılır? TC No ile engelli maaşı sorgulama nasıl yapılır? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de engelli maaşı alıyorsanız ya da engelli maaşına başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.