DOLAR
34,0756
EURO
38,0651
ALTIN
2.834,29
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Enflasyon Nedir, Neden Olur?

Enflasyon Nedir, Neden Olur?
25.11.2021
1
A+
A-

Enflasyon Nedir, Neden Olur? Enflasyon son senelerde sıklıkla gündeme gelen terimlerden biridir. Enflasyonun ne olduğu, neden yükseldiği de vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon hizmetlere ve mallarla ilişkili olarak genel fiyat seviyesinin yükselmesi ve bununla birlikte paranın satın alma gücünün düşmesinde denilmektedir. Ekonomimin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için Merkez bankaları deflasyondan kaçınmalı ve enflasyonu sınırlandırmalıdır.

Enflasyon oluşması sonucunda da bir para biriminin mallar üzerindeki satın alma gücü düşmektedir. Örneğin eflasyon oranına bakıldığı zaman %2 gözlemleniyor ise 1 sene içerisinde 1 dolara eşit olacak ürün bir sonraki sene içerisinde 1,02 dolar olacaktır. Hizmet ya da mal satın alabilmek için daha çok paraya ihtiyaç duyulacaktır. Bu ise paranın örtülü değerinin düşmesine neden olur.

Ulusal rezerv, enerji ve gıda fiyatlarında değişiklik gözlemlenen sektörleri dışlayan bir çekirdek enflasyon verilerini kullanmaktadır. Dış faktörler bu gibi mallar üzerinde belirlenen fiyatları etkileyebilmektedir. Bu ise genel enflasyon oranına yansıyabilir.

Enflasyonun Sebepleri

Enflasyon olma sebepleri tek bir nedene bağlı değildir. Birden çok neden üzerine enflasyon gözlemlenebilir. Enflasyonun nedeni için kesin bir teori olmasa da etkilediği düşünülen birkaç hipotez bulunmaktadır. Bu hipotezler de şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Talep Enflasyonu, hizmetlerden ve malda olan talebin artmasına bağlı olarak oluşur. Bu hipotez ‘çok fazla para, çok az’ mal olarak özetlenmektedir. Yani bir mala talep ne kadar artarsa bu bağlamda fiyatlarda da artışlar gözlemlenecektir.
  • Maliyet Enflasyonu, şirketlerin üretimlerine göre maliyetlerinin artması sonucu oluşan enflasyondur. Maliyet enflasyonu artan ücretler, maliyetler, vergiler, ithalat maliyetleri ya da doğal kaynak maliyetlerinde gözlemlenen artışlar sonucu oluşur.
  • Para Enflasyonu bir ülkede ekonomik kriz oluştuğu zaman ortaya çıkan enflasyon türüdür. Ekonomide aşırı arz olduğu zaman para enflasyonu oluşur. Diğer metalar gibi fiyatlarda gözlemlenen arz ve taleplere göre para enflasyonu belirlenmektedir. Bir malda ya da hizmette ne kadar çok arz var ise o malın fiyatı da o derecede düşer. Eğer bu durum para için geçerli olacaksa çok fazla para kaynakları o paranın değerini düşürmektedir. Böylece para ile alınabilecek her şeyin fiyatında da artış oluşur.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.