DOLAR
34,0834
EURO
38,0814
ALTIN
2.841,95
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu
13.08.2024
0
A+
A-

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu 2024; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal yardım çalışmalarından biri olan sosyal kart uygulaması sayesinde geçtiğimiz yılda olduğu gibi 2024 yılında da ihtiyaç sahipleri, sosyal kartlarına yüklenen yardım parası sayesinde temel ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde karşılayabiliyorlar.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlarımızın başvurabileceğini sosyal kart; Vakıfbank pos cihazının geçerli olduğu marketlerde kullanılabiliyor.

Sosyal kartlara yılda 4-5 sefer olacak şekilde yardım parası yükleniyor.

Bu kartlara yüklenen yardım parasının miktarı, başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahibi vatandaşların hanesindeki kişi sayısına göre değişiklik gösterebiliyor.

Bu yazımızda kısaca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sosyal kart başvurusu nasıl yapılır? Sosyal kart bakiyesi ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Nedir?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtaçlık sınırının altında yaşayan bireylere dağıtılan sosyal kart; Vakıfbank pos cihazının geçerli olduğu marketlerde kullanılabilen, vatandaşların gıda, erzak, temizlik malzemesi vb. ihtiyaçlarını satın alırken kullanabilecekleri sosyal destek kartını ifade ediyor.

Bu kartla başvurusu kabul edilen vatandaşlar; marketlerden alışveriş yapabiliyor; alkol ve tütün ürünleri dışındaki diğer tüm ürünleri marketlerden kartlarındaki para ile satın alabiliyorlar.

Bu kartlara Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yılda 4-5 sefer olacak şekilde yardım parası yükleniyor.

Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram harçlığı olarak, bu kartlara ek yardım parası da yüklenebiliyor.

Kartlara yüklenen miktar; 400-500 TL vb. farklı miktarlarda olabiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yalnızca Diyarbakır il sınırlarında ikamet eden vatandaşların başvurabilecekleri sosyal yardım kartına başvurmayı planlayan ihtiyaç sahiplerinin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Vatandaşlar; sosyal yardım başvuru formundaki sosyal yardım türleri arasından sosyal kart seçeneğini işaretlemek suretiyle başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Vatandaşların başvuru için Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na giderken yanlarında kendilerinden talep edilen belgeleri götürmeyi de unutmamaları gerekiyor.

İhtiyaç sahipleri; sosyal yardım başvuru formunda yer alan gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı vb. diğer yardımları işaretleyerek, bu yardımlara da başvurabiliyorlar.

Sosyal kart ön başvuruları, e-devlet platformu üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Ön başvuru yapmak isteyen Diyarbakırlı ihtiyaç sahiplerinin öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; başvuru formunda başvuracakları belediyeyi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak işaretleyip, kendilerine yöneltilen soruları cevaplayıp, sosyal yardım türleri arasından SOSYAL KART(ÖN ÖDEMELİ) seçeneğini işaretlemek suretiyle sosyal kart başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Ön başvurusu kabul edilen kişilerin ise randevu tarihinde kendilerinden talep edilen belgeleri belediyeye teslim etmeleri gerekiyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Telefon Numarası

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım kartı başvuru detaylarına, başvuru için sizden istenen belgelere, başvuru şartlarına dair ayrıntılı bilgi edinebilmek adına Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na ait olan 0412 226 22 98 telefon numarasını arayabilirsiniz.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvuru Formu

Daha önce de bahsettiğimiz gibi belediyeye sosyal yardım kartı almak için başvuran kişilerin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na gittiklerinde burada mutlaka sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

E-devlet üzerinden ön başvuru yapan kişilerin de doldurmaları gereken başvuru formunda başvuru sahibine adres, iletişim bilgileri, TC kimlik no vb. kişisel bilgilerine dair sorular soruluyor.

Aynı zamanda sosyal yardım başvuru formu; başvuru sahibinin aylık gelir ve giderlerini, ekonomik durumunu ve muhtaçlık seviyesini tespit etmeye yönelik birtakım sorulardan oluşuyor.

Kişinin mesleğine, hanesinde bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına, hanesinde çalışan kişi sayısına dair olan bu sorulara doğru yanıtlar vermesi gerekiyor.

Bu formda başvuru sahibi tarafından paylaşılan tüm bilgilerin doğru olup olmadığı, başvurular değerlendirilirken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.

Sosyal kart almak ya da belediyenin diğer yardımlarından faydalanmak adına formda yanlış bilgi beyan edenler, muhtaç olmadıkları halde kendilerini muhtaç ya da işsiz olarak gösterenler; sonradan bu durumun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Bu kötü niyetli kişilerin ceza olarak, kartlarına yatırılan sosyal yardım paralarını güncel faizleriyle belediyeye geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayan kişiler ise mahkemeye veriliyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvuru Sorgulama

Diyarbakırlı ihtiyaç sahiplerinin sosyal yardım kartı başvuruları, belediye tarafından değerlendirilip, ortalama bir ay içerisinde karara bağlansa da yoğunluk halinde bu süre daha da uzun olabiliyor.

Başvuru sonuçları, başvuran kişilere formda paylaştıkları iletişim bilgileri üzerinden iletiliyor.

Vatandaşlar, başvuru sonuçlarını e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de görüntüleyebiliyorlar.

Yani başvuru sonucunu öğrenmek isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na ait olan 0412 226 22 98 numarasını arayıp, yetkili kişilerden başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Kimlere Verilir?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardım kartına muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren tüm Diyarbakırlı muhtaç vatandaşlar yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan herkes, başvurabiliyor.

Bu bağlamda engelliler, 65 yaş ve üstündeki kimsesiz ve gelirsiz yaşlılar, kronik hastalar, muhtaç asker aileleri, muhtaç şehit ve gazi yakınları, muhtaç dul kadınlar, afetzedeler, sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ya da sığınmacılar; sosyal kart alabiliyorlar.

Sosyal yardım kartı; öncelikle işsiz ve gelirsiz vatandaşlara dağıtılıyor.

Lakin muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerlerine kayıtlı gayrimenkul ya da menkul bulunan kişiler; belediyenin sosyal destek kartı yardımına ve diğer yardımlarına başvuramıyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Sosyal karta başvuran kişilerin başvurdukları Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Ev kira sözleşmesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • SGK’dan alınabilen gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi

İhtiyaç sahibi vatandaşların kendi özel durumlarına ya da hane bireylerinin özel durumlarına göre ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.

Örneğin; engelli bireyler için 2024 engelli raporunun, kronik hastalar içinse sağlık kurulu raporunun teslim edilmesi gerekiyor.

Eşi vefat eden dul kadınlardan ise ölen eşlerine dair ölüm belgesi isteniyor.

Vatandaşlar, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı arayıp, teslim etmeleri gereken belgelerle ilgili ayrıntılı bilgi alabiliyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Nasıl Alınır?

Sosyal yardım kartına başvuran kişilerin başvuruları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendiriliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; başvuran kişilerin muhtaçlık durumlarına dair bilgi edinmek adına bu kişilerin ev adreslerine sosyo-ekonomik durumlarına dair rapor hazırlamaları için bir komisyon gönderebiliyor.

Komisyon tarafından raporda bahsedilen bilgileri de değerlendirdikten sonra sosyal karta ihtiyacı olan kişileri tespit ediyor.

Başvuru sonuçlarını, başvuru sahiplerinin telefon numaralarına SMS yoluyla gönderiyor.

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler, kendilerine en yakın Vakıfbank şubesine giderek, kartlarını alabiliyorlar.

Kartları 24 saat içerisinde kullanıma hazır hale geliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Limiti Ne Kadar?

İhtiyaç sahibi vatandaşların sosyal kartlarına yüklenen para; vatandaşların hanesindeki kişi sayısına ve ihtiyaçlarına göre değişebiliyor.

Vatandaşların sosyal kartlarına yatırılan miktar üzerinde belediyenin bütçesi de belirleyici olabiliyor.

Vatandaşlar, kartlarına yılda 4-5 sefer yatırılan yardım parasını A101, ŞOK, Migros vb. anlaşmalı marketlerde harcayabiliyorlar.

Kartlarını pos cihazına okutarak, kullanabiliyorlar.

Beyaz eşya, tekel ve kozmetik ürünler dışındaki diğer ihtiyaçlarını satın alırken, sosyal kartlarını kullanabiliyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Hangi Marketlerde Geçerli?

Sosyal yardım kartı, BİM, Migros, A101 ve ŞOK marketler gibi Vakıfbank pos cihazının bulunduğu tüm market ve mağazalarda geçerli oluyor.

Vatandaşlar, kartları ile teknoloji, tekel ve kozmetik ürünleri dışındaki çoğu ihtiyaçlarını satın alabiliyorlar.

Örneğin, kartlarındaki sosyal yardım parasını çocuklarına kalem, kitap, defter vb. okul malzemeleri alabilmek adına da kullanabiliyorlar.

Kartlardaki yardım parası ile tütün ve alkol ürünleri satın alınamıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Kartı Bakiye Sorgulama

Vatandaşlar, kartlarında kalan bakiyeyi alışveriş yaptıkları marketteki kasiyerden öğrenebiliyorlar.

Bakiye sorgulama işlemi; başka şekilde yapılamıyor.

Yani e-devlet üzerinden ya da Vakıfbank şubelerinden sosyal kart bakiyesi şu an için öğrenilemiyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Destek Kartı Ne Zaman Yatar?

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; ihtiyaç sahiplerinin kartlarına 4-5 ayda bir olacak şekilde yardım parası yüklüyor.

Ramazan ve Kurban bayramlarında da ek yükleme yapılıyor.

Bununla birlikte sosyal yardım paralarının kartlara yatırıldığı kesin bir tarih bulunmuyor.

Sosyal Yardım Kartı Kayboldu, Ne Yapmalıyım?

Sosyal yardım kartı kaybolan ya da çalınan tüm kart sahiplerinin bu duruma dair Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na haber vermeleri gerekiyor.

Kayıp veya çalıntı durumunda kişilerin kartları, kapatılıyor.

Sosyal yardım kartı, yeniden hazırlandıktan sonra kişinin ev adresine teslim ediliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tarafından Yapılan Diğer Yardımlar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi; ihtiyaç sahibi vatandaşlar için gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı başta olmak üzere birçok ayni ve nakdi yardımlar yapıyor.

Bu yardımları kısaca aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Para yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Odun, kömür yardımı
  • Giysi yardımı
  • Eşya yardımı
  • Çocuklar için eğitim ve kırtasiye yardımı
  • Öğrenciler için burs yardımı
  • Çocuklar için mama ve bez yardımı
  • Muhtaç asker yakınları için yapılan yardımlar
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları için yapılan yardımlar
  • Muhtaç dul kadınlar için yapılan yardımlar
  • Muhtaç afetzedeler için yapılan yardımlar
  • Engelli vatandaşlar ve kronik hastalar için yapılan yardımlar
  • Kira yardımı
  • Diğer yardımlar

Bu yazımızda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sosyal kart başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık. Ayrıca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yardımları hakkında bilgi almak ve başvuruda bulunmak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yardım Başvurusu ve Sorgulama yazımızı okuyabilirsin.

Sizler de sosyal yardım kartı kullanıyorsanız ya da bu karta başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.