DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Silikozis Aylığı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Silikozis Aylığı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır?
14.08.2024
1
A+
A-

Silikozis Aylığı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır? Ülkemizde doktorlar tarafından kendisine silikozis teşhisi konmuş ve hastalığı yüzünden işinden ayrılmak zorunda kalmış olan hastalara SGK tarafından bağlanan aylığa silikozis aylığı ismi veriliyor.

Yıllar boyunca herhangi bir semptom göstermeden hastalarda ilerleyen, ilerlediğinde nefes darlığı ve kuru öksürük vb. ciddi semptomlara neden olan silikozis hastalığı; tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Bu hastalık, genellikle kot kumlama, kot taşlama, tünel açma, tünel kazma, taş ocağı ya da madenlerde çalışan, mesleği dolayısıyla silika tozlarına uzun süre için maruz kalan işçilerde görülüyor.

Bu yazımızsa silikozis hastaları tarafından sıklıkla merak edilen ‘silikozis aylığı’ nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya ve silikozis aylığı başvurusuna dair en çok merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Silikozis Hastalığı Nedir?

Kuvars şekle sahip olan ve kristal yapıdaki silika tozlarını mesleği dolayısıyla uzun bir süre boyunca soluyan işçilerde görülen ve ilerlediğinde işçinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilen hastalığa silikozis hastalığı ismi veriliyor.

Silikozis hastalığı, kişide ilerlediği takdirde kalp yetmezliği, akciğer kanseri ve verem gibi ölümcül hastalıkları beraberinde getirebiliyor.

Hastanın yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyen bu hastalığa yakalanan hastaların düzenli bir şekilde doktor kontrollerine gitmeleri ve hastalığa yol açan silika tozlarını tekrar solumaktan kaçınmaları gerekiyor.

Yani bu hastalığa yakalanan işçilerin işlerinden mutlaka ayrılmaları, yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri noktasında zorunluluk arz ediyor.

Silikozis hastalığına daha çok kot kumlama, taşlanmış kot imalatı ve kot taşlama işlerinde yani tekstil sektöründe çalışan işçiler yakalanıyorlar.

Tünel açma, tünel delme ve kazma; hastalığın baş gösterdiği bir diğer sektör olarak ön plana çıkıyor.

Seramik, çini ve porselen yapımı, mücevher kesme ve işleme, kurşun kalem yapımı vb. mesleklerde çalışan işçiler de bu hastalığa yakalanabiliyorlar.

Silikozis hastalığı, 20 hatta 30 yıl gibi uzun yıllar boyunca hastada hiçbir belirti göstermeden ilerleyebiliyor.

Ancak silika tozlarını yoğun bir şekilde solumak zorunda kalan işçilerde işçiler; 3-5 yıl gibi daha kısa bir süre içerisinde ciddi semptomlarla karşılaşabiliyorlar.

Silikozis hastalığı tedavisinde genellikle oksijen tedavisi ve akciğer nakli gibi tedaviler tercih ediliyor.

Henüz kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalığa yakalanan hastaların bir an önce mesleklerinden ayrılmaları gerekiyor.

Silikozis Aylığı Nedir?

SGK tarafından hastalığı yüzünden işinden ayrılan silikozis hastalarının hem tedavilerine devam edebilmelerini sağlamak hem de daha iyi şartlar altında yaşayarak, hastalıklarını atlatabilmelerine yardımcı olmak adına bağlanan aylığa silikozis aylığı deniliyor.

Şiddetli yani ileri seviye silikozis hastalarının yanı sıra orta ve hafif seviyede bu hastalığa yakalanan kişiler de silikozis aylığı alabilmek adına SGK’ya başvurabiliyorlar.

Vatandaşların aylık alabilmeleri için kendilerinden talep edilen belgelerle birlikte SGK’ya bizzat başvurmaları gerekiyor.

Doktorlar tarafından kendisine şiddetli, orta ya da hafif derecede silikozis teşhisi konan tüm hastaların bu aylığı alabilme hakları bulunuyor. 

Silikozis Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Silikozis aylığı; kendisine yalnızca tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu verilen kişilere veriliyor.

Sağlık kurulu raporu olmayan hastaların öncelikle bu raporu almaları gerekiyor.

Silikozis hastaları; il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek, bu aylığa başvurabilecekleri gibi ikametgahlarının bulunduğu yerdeki yani bağlı oldukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip, burada silikozis aylığı başvuru formu doldurarak da bu aylığa başvurabiliyorlar.

Yani başvurular, hem SGK hem de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından kabul ediliyor.

Sigortası olmamasına rağmen silika tozu solumasına neden olan bir işte çalışan ve kendisine silikozis teşhisi konulan işçiler; SGK’ya değil de ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebiliyorlar.

Vatandaşların başvuru için bu iki kurumdan birine giderken yanlarında TC kimlik kartlarını ve sağlık kurulu raporunu götürmeyi unutmamaları gerekiyor.

Tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporunda hastanın hastalık oranının da bulunması gerekiyor.

E-devlet üzerinden ya da internette farklı bir platformdan şu an için silikozis aylığına başvurulamıyor.

Silikozis Aylığı Başvuru Şartları

Kendisine silikozis aylığı bağlanacak olan işçilerin başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Silikozis aylığı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan ve kişinin silikozis oranına dair bilgi içeren sağlık kurulu raporunun başvuru esnasında yetkili kişilere teslim edilmesi şartı
  • Hastaya doktor tarafından silikozis teşhisi konması şartı

Yukarıdaki iki şartı taşıyan tüm işçiler, bu aylığa başvurabiliyorlar.

Sigortalı çalışan işçilerin yanı sıra sigortasız çalıştırılan işçiler de bu aylığa başvurabiliyor.

Sigortalı işçiler; SGK’ya başvurabilirken, sigortasız işçilerin başvuruları ise sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kabul ediliyor.

Silikozis Aylığı Kimlere Verilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi silikozis aylığı; kendisine silikozis teşhisi konmuş olan ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden hastalığına dair sağlık kurulu raporu almış hastalara veriliyor.

Hastaların silikozis oranının en az %15 olması gerekiyor. Yani sağlık kurulu raporunda en az %15 oranında silikozis hastası olduğu yazılı olan kişiler, bu aylığı alabiliyorlar.

Bu oran, hastalara SGK tarafından bağlanan aylık miktarı üzerinde belirleyici oluyor.

Hastanın sigortalı ya da sigortasız çalışan olması fark etmiyor.

Silikozis Aylığı Sorgulama

Hastalar; başvurularının SGK tarafından kabul edilip edilmediğini SGK resmi sitesi üzerinden sorgulayabiliyorlar.

Başvurdukları Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek ya da kuruma ait telefon numarasını arayarak da başvurularının son durumuna dair bilgi edinebiliyorlar.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuran hastalar; e-devlet platformu üzerinden başvuru sonuçlarını görüntüleyebiliyorlar.

E-devlet üzerinden kendisine silikozis aylığı bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek isteyen hastaların https://www.turkiye.gov.tr/acshb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Hastalar; ALO183 ya da ALO144 Sosyal destek hatlarından birini arayarak da başvuru sonuçlarını yetkili kişilerden öğrenebiliyorlar.

Alternatif olarak başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebiliyor ya da vakfı arayabiliyorlar.

Silikozis Aylığı Ne Kadar?

Silikozis hastalarına bağlanan aylık; her yıl güncel asgari ücrete bağlı olarak artış gösteriyor.

Aynı zamanda aylık miktarı, hastadaki silikozis oranına göre de değişiklik gösteriyor.

  • Hafif Silikozis Aylığı 6.045,39 TL,
  • Orta Silikozis Aylığı 6.909,01 TL,
  • Ağır Silikozis Aylığı 7.698,61 TL

silikozis aylığı alıyorlar.

Silikozis Aylığı Ne Zaman Yatar?

Silikozis aylığı başvurularının SGK tarafından sonuçlandırılması, genellikle bir ay sürse de başvurulardaki yoğunluk durumuna göre bu süre, daha da uzun olabiliyor.

Başvurusu kabul edilen hastaların ilk maaşları, Ziraat Bankası hesaplarına yatırılıyor.

Sonraki aylarda ise maaşlar, kişinin PTT hesabına yatırılıyor.

Silikozis hastaları, herhangi bir PTT şubesine gidip, kendi adlarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Hastanın PTT şubesine giderken yanında TC kimlik kartını da mutlaka götürmesi gerekiyor.

Silikozis aylıkları, hasta dışında hiç kimse tarafından hatta hastanın eşi tarafından dahi çekilemiyor.

Hastanın vefat etmesi halinde silikozis aylığı geride kalan eşe %50 ve çocuklara %50 oranında bağlanıyor.

Hastanın çocuklarının olmaması halinde ise maaş, geride kalan eşe %75 oranında bağlanıyor.

Silikozis Aylığı Nasıl Alınır?

Kişinin silikozis aylığı alabilmesi için başvuru için gerekli belgeleri SGK’ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına teslim etmesi gerekiyor.

Başvurular, SGK tarafından detaylı bir şekilde incelenip, hastanın teslim ettiği belgelerin doğru olup olmadığı araştırılıyor.

Başvuru şartlarını taşıyan ve belgeleri teslim eden kişilerin başvuruları onaylanıyor.

Ardından başvuru şartını taşıyan kişilere SGK tarafından maaş bağlanıyor.

Başvuru sonuçları, başvuran hastalara başvuru formunda bahsettikleri iletişim bilgileri üzerinden iletiliyor.

Bu yüzden de hastaların başvuru formunda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Bu yazımızda silikozis aylığı ne kadar? Silikozis aylığı başvurusu nasıl yapılır? vb. silikozis hastaları tarafından en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de silikozis aylığı alıyorsanız ya da bu aylığa başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.