DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

SED Yardımı Hangi Hallerde ve Durumlarda Kesilir?

SED Yardımı Hangi Hallerde ve Durumlarda Kesilir?
19.06.2024
72
A+
A-

SED Yardımı Hangi Hallerde ve Durumlarda Kesilir? Muhtaç ve yoksul aile çocuklarının eğitim, sağlık, beslenme ve giyim vb. ihtiyaçlarının rahat bir şekilde karşılanabilmesi, sosyal hizmet merkezlerinde yaşayan ve mahkeme kararı ile bakım altına alınmış olan çocukların ailelerinin veya yakınlarının yanında daha iyi koşullar altında yaşayabilmelerinin sağlanabilmesi adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan maddi yardıma SED yardımı ismi veriliyor.

SED yardımına herhangi bir işi ve düzenli geliri bulunmayan muhtaç ebeveynlerin yanı sıra muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren ebeveynler de başvurabiliyorlar.

Bununla birlikte başvuru sahibi anne ya da babaların başvurularının kabul edilebilmesi noktasında bazı başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca SED yardımı nedir? SED yardımı kimlere verilir? SED yardımı hangi hallerde kesilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

SED Yardımı Nedir?

Kendi içerisinde geçici ekonomik destek ve süreli ekonomik destek olacak şekilde ikiye ayrılan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç ailelerin çocukları için yapılan, ekonomik desteğin yanı sıra psiko-sosyal desteği de içeren yardıma Sosyal ve Ekonomik Destek(SED) ismi veriliyor.

Bu yardım, çocukları hakkında mahkeme kararı ile bakım tedbir kararı alınmış olan, maddi yardım ile çocuklarını yanına alabilecek olan anne ve babalara ya da çocukların yakınlarına yapılabileceği gibi henüz hakkında bakım tedbir kararı verilmemiş olan çocukların ebeveynlerine ya da yakınlarına da yapılabiliyor.

SED yardımı ile çocukların anne ve babalarının ya da yakınlarının yanında yaşayabilmelerini, bakımlarının bu kişiler tarafından eksiksiz bir şekilde yapılabilmesini sağlayabilmek hedefleniyor.

SED yardımı dahilinde çocuklar; ikametgahlarının bulunduğu yerdeki İş-kur ya da meslek kurslarına da yönlendiriliyorlar. Böylelikle çocuklarının geleceklerini inşa edebilmeleri, meslek sahibi olabilmeleri sağlanmış oluyor.

Yardım kapsamında çocuklara psiko-sosyal destek ve rehberlik hizmeti de veriliyor.

Psiko-sosyal destek sayesinde çocukların aileleri ile daha iyi anlaşabilmelerine yardımcı olmak, okul hayatlarına dair sorunlarını çözüme kavuşturmak, çocukların kriz durumunda sorunları soğukkanlı bir şekilde çözebilmelerine olanak tanımak amaçlanıyor.

SED yardımı almaya hak kazanan çocuklara gerekli görüldüğü hallerde 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında sağlık, danışmanlık ve eğitim hizmeti de sunulabiliyor.

SED Yardımı Kimlere Verilir?

SED yardımına yalnızca belirli şartları taşıyan çocuklar için başvurulabiliyor. SED yardımından hangi çocukların yararlanabileceklerini ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Mahkeme tarafından hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan, sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan, SED yardımı almaları halinde aileleri ya da yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar
  • Hakkında henüz mahkeme tarafından bakım tedbir kararı verilmemiş, maddi sıkıntılar içerisinde yaşayan, SED yardımı almamaları halinde yoksul ve muhtaç konuma düşecek olan, SED yardımı almaları halinde aileleri ve yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar
  • Daha önce hakkında bakım tedbir kararı verildiği için bir süreliğine sosyal hizmet kuruluşlarında bakılmış olan ancak yaş sınırını dolduran, dolayısıyla sosyal hizmet kuruluşlarından ya da koruyucu ailelerinin yanından ayrılmış olan, İş-kur kurslarına ya da meslek kurslarına devam edenler
  • Daha önce hakkında bakım tedbir kararı verilen, bir süreliğine sosyal hizmet kuruluşlarında bakılmış ya da koruyucu aile yanında kalmış, ancak yaş sınırını doldurduğu için aile yanından veya sosyal hizmet kuruluşundan ayrılan, iş ve meslek sahibi olmadıkları için SED yardımı almamaları halinde muhtaç duruma düşecek olan çocuklar
  • Deprem, sel, yangın vb. olağanüstü afetler ya da kaza, hastalık sonrası kendisine ve aile bireylerine bakamayan ailelerin çocukları
  • Ölümcül hastalığı dolayısıyla vefat eden ya da ameliyat olması gereken ebeveynlerin çocukları

Kısacası çocuklarının giyim, beslenme, barınma vb. asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan, çocukları sosyal hizmet merkezlerinde veya koruyucu aile yanında bakılan ebeveynler, SED yardım alabiliyorlar.

SED Yardımı Başvuru Şartları

SED yardımına sigortalı bir işi ve düzenli geliri olmayan, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan anne ve babalar, başvurabiliyorlar.

İşsiz vatandaşların yanı sıra ülkemizde muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanlar yani hane halkı kişi başı aylık net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da bu yardımı alabiliyorlar.

Lakin işsiz olmalarına ya da aylık kazançları, muhtaçlık sınırının altında kalmalarına rağmen kendi üzerlerine ya da hane bireyleri üzerine değerli menkul ya da gayrimenkul kaydı bulunanlar, SED yardımı alamıyorlar.

SED yardımı, öncelikli olarak sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıf kaydı olan, vakıftan gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımlar alan aileler için yapılıyor.

Muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi, ebeveynlerin başvurularının olumlu sonuçlanması şansını yükseltiyor.

SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocukları için SED yardımı almak isteyen vatandaşların ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine ya da sosyal hizmet merkez müdürlüklerine gitmeleri ve burada SED yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Vatandaşlar, ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden SED yardımına başvurmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklamaları gerekiyor.

Bu link üzerinden yapılan SED yardımı başvuruları, ön başvuru olarak kabul ediliyor.

İhtiyaç sahibi anne ve babalar, ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayıp, SED yardımı başvurusuna, başvuru şartlarına, başvuru için kendilerinden talep edilen belgelere yani SED yardımı ayrıntılarına dair de bilgi alabiliyorlar.

SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

SED yardımına başvuran kişilerin teslim etmeleri gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait sağlık raporu
  • Çocuğa ait öğrenci belgesi
  • Çocuğun İş-kur ya da meslek kurslarına kayıt olduğunu gösteren belgeler
  • Ev kira sözleşmesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Aile bireylerinin mal beyanına ilişkin belgeler
  • Çocuğa ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi veya gelirsizlik belgesi

**Başvuru sahiplerinden şayet engelli olma, kronik bir hastalığa sahip olma vb. özel durumları varsa ya da aile bireylerinde özel bir durum varsa bu özel durumlarına dair belge teslim etmeleri de talep edilebiliyor.

Ailedeki engelli bireyler için 2024 engelli belgesi, kronik hastalar için sağlık kurulu raporu talep ediliyor.

Eşi vefat etmiş, gelirsiz ve muhtaç durumdaki dul kadınların ise vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi teslim etmeleri gerekiyor.

SED Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

SED yardımı başvurusu için sizden talep edilen belgelere, başvuru şartlarına, bu yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi edinebilmek adına ALO183 ya da ALO144 hatlarını arayabilirsiniz.

Başvurmayı düşündüğünüz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler Merkezi müdürlüklerini ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerini arayıp, yetkili kişilerden başvuru detaylarını öğrenebilirsiniz.

SED Yardımı Başvuru Formu

İhtiyaç sahiplerinin SED yardımı alabilmek adına başvurdukları kurumda doldurmaları gereken SED yardımı başvuru formu; başvuru sahibinin mesleğine, aylık kazancına, hanedeki kişi sayısına, hanedeki çalışan sayısına kısacası muhtaçlık seviyesine dair sorular içeriyor.

Başvuran kişilerin bu formdaki sorulara mutlaka doğru yanıtlar vermeleri gerekiyor.

Başvurulan kurum, başvuran kişilerin formda paylaştıkları bilgileri ve teslim ettikleri belgeleri inceledikten sonra yardım edeceği kişileri kararlaştırıyor.

Gerekli gördüğü hallerde başvuru sahibi anne ve babanın evine ailenin sosyo-ekonomik durumunu incelemesi adına bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Bu komisyon, ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair rapor hazırladıktan sonra hazırladığı raporu kuruma teslim ediyor.

Başvurulan kurum, raporu inceleyip, SED yardımı yapacağı aileleri kararlaştırıyor.

SED Yardımı Nasıl Alınır?

SED yardımına başvuran kişilerin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları ve teslim ettikleri belgeler, başvurdukları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri ya da sosyal hizmet merkez müdürlükleri tarafından incelendikten sonra yardım almaya hak kazanan kişiler, belirleniyor.

Başvuru sonuçları, kişilerin SED yardımı başvuru formunda paylaştıkları telefon numaralarına SMS ile gönderiliyor.

Başvuru sonuçları, e-devlet platformunda da açıklanıyor.

SED yardımı, geçici olabileceği gibi süreli de olabiliyor.

Süreli SED yardımları, işsiz ve muhtaç aileler için yapılmakla birlikte muhtaçlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar için de yapılabiliyor.

Süreli SED yardımları, bir yıl süre için yapılıyor. Yani başvuru sahiplerine her ay için maddi yardım yapılıyor.

1 yıllık süre dolmasına rağmen çocuğun ve ailesinin muhtaçlığının devam ettiği durumlarda yardım, 2 yıl süre için daha uzatılabiliyor.

2 yıllık süre dolduğunda yardım süresi, her seferinde ikişer yıl daha uzatılabiliyor.

SED Yardımı Nereden Alınır?

SED yardımı almak isteyen kişilerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine ya da sosyal hizmetler merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Başvurular, daha önce de bahsettiğimiz gibi e-devlet platformu üzerinden de yapılabiliyor.

Vatandaşlar, ALO183 ya da ALO144 sosyal destek hatlarını arayıp, başvuru şartlarına ve başvuru detaylarına dair bilgi de alabiliyorlar.

SED Yardımı Nereye Yatıyor?

SED yardım ödemeleri, başvurusu olumlu sonuçlanan ve yardım almaya hak kazanan kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

Ziraat Bankası hesabı olmayanlar ise TC kimlik numaraları üzerinden hesaplarına yatırılan parayı kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, çekebiliyorlar.

Yeni çipli kimlik kart sahipleri, kartlarını alırken kendilerine verilen şifrelerini kullanıp, PTT ATM’lerinden paralarını çekebiliyorlar.

SED yardım ödemeleri, hak sahibi kişi dışında üçüncü kişiler tarafından hiçbir şekilde çekilemiyor.

SED Yardımı Ne Kadar 2024?

Yapılan son güncelleme ile 2024 yılının ilk yarısı yani ilk 6 ayı için SED yardımı kapsamında 5782 TL ödeme yapılıyor.

2024 yılında toplamda 234 milyon 666 bin TL SED yardımı yapılması planlanıyor.

Süreli olarak yani her ay için yapılan SED yardımları, hak sahiplerinin PTT hesaplarına üç ayda bir yani toplu şekilde yatırılıyor.

Eğitim GruplarıOranlar % Ekonomik Destek Tutarı
Okul Öncesi Çocuk50 3.614,13₺
İlköğretime Devam Eden Çocuk75 5.421,20₺
Orta Öğretime Devam Eden Çocuk80 5.782,62₺
Orta Öğretim Seviyesinde Olup Okula Devam Etmeyen Çocuk için50 3.614,14₺
Korunma/Bakım Kararı ile Yüksek Öğrenime Devam Eden90 6.505,44₺
Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençler40 2.891,31₺

SED Yardımı Kaç Ay Verilir?

Geçici SED yardımları, yılda bir sefer ya da birkaç sefer veriliyor.

Süreli SED yardımı ise bir yıl için yapılıyor. 1 yıllık süre dolduğunda çocuğun ve ailesinin hala muhtaç olduğunun tespit edilmesi halinde yapılan yardımlar, 2 yıl için daha uzatılabiliyor.

2 yıllık süre de dolduğunda muhtaçlığın devamı halinde tekrar yardım, iki yıl için uzatılabiliyor.

Yani SED yardımları, her seferinde iki yıl süre için uzatılabiliyor.

SED Yardımı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

SED yardımı başvuruları, ortalama birkaç hafta içerisinde sonuçlanıyor.

Yoğunluk halinde yani çok fazla sayıda kişinin yardıma başvurması üzerine başvuruların sonuçlanması daha da uzun sürebiliyor.

Yani başvuruların sonuçlanması, 2-3 aya kadar uzayabiliyor.

Süreli SED yardımı alan çocukların ve ailelerin muhtaçlık durumu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri veya sosyal hizmet merkez müdürlüklerine bağlı olarak görev yapan psikolog, sosyolog, sosyal danışman, çocuk gelişimcisi vb. mesleklere sahip kişilerce üç ayda bir inceleniyor.

Yetkili kişiler tarafından yapılan bu inceleme sonrasında çocuğun ve ailesinin muhtaçlığının ortadan kalktığının tespit edilmesi üzerine yapılan süreli SED yardımı, sona eriyor.

Yani hak sahibinin SED yardımı alabilmeye devam edebilmesi için çocuğun ve ailenin muhtaçlığının devam ediyor olması şartı aranıyor.

SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

SED yardımı, bazı durumlarda kesilebiliyor. SED yardımının kesilmesine neden olan en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Ailenin muhtaçlığının sona ermesi
  • Ailenin SED yardımı almasına neden olan faktörlerin ortadan kalkması
  • Çocuğun kendine bakabileceğine ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dair yardım veren kurumda kanaat oluşması
  • Hak sahibinin vefat etmesi
  • Çocuğun vefat etmesi
  • Hak sahibinin yardım aldığı kuruma haber vermeden şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması

Çocuğun vefatı halinde alınan yardım, süresiz olarak kesiliyor. Hak sahibinin vefatı halinde diğer eş, yardım alabilmek adına tekrar kurumlara başvurabiliyor.

Şehirlerarası ikametgah değişikliğinde de yapılan yardım, kesiliyor. Bu durumda kişinin tekrar ilgili kurumlara başvurması gerekiyor.

Çocuğun iyi bir işe girmesi veya anne ya da babanın yüksek gelirli bir iş bulması halinde de yapılan yardım, sona eriyor.

SED Yardımı Aynı Aileden Kaç Çocuk için Alınabilir?

SED yardımına aynı aileden en fazla iki çocuk için başvurulabiliyor. Ancak çocuklar için mahkeme kararı ile bakım tedbir kararı alınması durumunda ikiden fazla sayıda çocuk için de SED yardımı alınabiliyor.

Bu durumda herhangi bir sayı kısıtlaması bulunmuyor.

SED Yardımı Değerlendirmeye Alındı Ne Demek?

SED yardımına başvuran kişiler, e-devlet platformunda başvuru sonuçlarını görüntülemek istediklerinde ‘SED yardımı değerlendirmeye alındı’ ifadesi ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade, başvuru sahibinin henüz başvurusunun sonuçlanmadığı, teslim ettiği belgelerin değerlendirme aşamasında olduğu’ anlamına geliyor.

Yani kişinin başvuru sonucunu öğrenebilmek için bir süre daha beklemesi gerektiğini ifade ediyor. 

SED Yardımı E-Devlette Gözükmüyor 2024

SED yardımı başvurusu henüz değerlendirmeye alınmayan kişiler, e-devlet platformuna girdiklerinde başvuru sonuçlarını görüntüleyemeyebiliyorlar.

Bu durumda başvuru sahiplerinin sık sık e-devlet hesaplarına girmeleri ve başvuru sonuçlarını kontrol etmeleri gerekiyor.

SED Yardım Ödemesi Haczedilebilir mi?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar için yapılan SED yardımı ödemeleri, hiçbir şekilde haczedilemiyor.

Bu ödemeler, haczedilemediği gibi temlik edilemiyor ve devredilemiyor.

SED yardım ödemelerine banka tarafından haciz konulan hak sahipleri, 2828 sayılı kanunun 29.maddesine atıfta bulunup, ilgili kuruma dilekçe yazarak, haciz işleminin iptalini talep edebiliyorlar.

SED Yardımı Alacak Ailelerin Çocuklarının İş-Kur ya da Meslek Kurslarına Başvurmaları Gerekiyor mu?

SED yardımı alacak ebeveynlerin çocukları, gelecekte meslek sahibi olabilmeleri için İş-kur ya da meslek kurslarına yönlendiriliyorlar.

İş-kur ya da meslek kursuna gitmeyen çocuklar için SED yardımı yapılmıyor.

Ancak yaşadığı şehirde İş-kur ya da meslek kursu olmayan çocuklar için SED yardımı yapılabiliyor.

Ailede 13 yaş altında çocuğun olması ve SED yardımı alınan çocuğun kardeşine bakmak zorunda olması halinde de çocuğun İş-kur ya da meslek kursuna gitmesi zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak bu durumda da çocuğa bakacak başka bir yakının bulunmaması ve çocuğun kreşe gitmiyor olması şartı aranıyor.

Bu yazımızda SED yardımı başvurusu nasıl yapılır? SED yardımı hangi hallerde kesilir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de SED yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.