DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

Mahkum Ailesi Aylık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mahkum Ailesi Aylık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
10.07.2024
3
A+
A-

Ülkemizdeki sistemde, eşi cezaevine girmiş olan kadınlara ve ailelerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte belediyeler başta olmak üzere pek çok kurum tarafından nakdi ve ayni yardımlar yapılması söz konusudur. Eşi cezaevinde bulunan kadınlar, tutuklu veya hükümlü eşleri, bahsi geçen kurumlar tarafından gerçekleştirilen söz ettiğimiz yardımlara nasıl başvurabileceklerini merak etmekteler. Eşi cezaevine girmiş, geliri ve maaşı söz konusu olmayan kadınların yanında, bu kadınların velayetindeki çocuklar adına da pek çok yardım gerçekleştirilmektedir.

Bunların başında aşı parası yardımı, doğum yardımı, şartlı eğitim yardımı gibi yardımlar neticesinde muhtaç kadınların çocuklarının da sağlıklı gelişimine destek sağlanmış ve mağduriyetler bir nebze engellenmiş oluyor.

Mahkum Yakınlarına Yardım Yapan Kurumlar Nelerdir? 

Eşi cezaevine girmiş olan kadınlara ve mahkum ailelerine nakdi ya da ayni yardım yapan en önemli kurumlar ise :

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere;
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları yardımları gerçekleştirir.
  • Belediyeler yardımları gerçekleştirir.
  • Kaymakamlıklar ve valilikler yardımları gerçekleştirir.
  • Vakıflar ve dernekler yardımları gerçekleştirir.

Yukarıda bahsettiğimiz kurumlar sayesinde  ; eşi cezaevine girmesi durumu söz konusu olan kadınlara ve onların çocuklarına birçok yardım gerçekleştirilmektedir.

Kadınlar ise; bahsi geçen kurumlara bizzat gitmek suretiyle ya da başvuru formu doldurma yolu ile, kurumlar tarafından yapılan yardımlardan faydalanabilmeleri mümkündür. Söz konusu olan kurumlar tarafından direk olarak eşi cezaevinde bulunan kadınlara aylık maaş bağlanmasa bile, nakdi ve ayni yardımların yapılması söz konusudur. Bahsi geçen yardımlar ile hem kadınların hem de çocuklarının mevcuttaki yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla, daha iyi ve normal bir yaşam sürebilmeleri açısından gereken desteği sağlamayı amaçlamaktadırlar.

Mahkum Ailelerine Maaş Başvuru Formu 

Eşi tutuklu veya hükümlü durumda olan mahkum eşleri; belediyelere, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına veya yardım sağlayan farklı kurumlara gittiklerinde ise mutlaka yardım başvuru formu doldurmaları şartı söz konusudur. Mahkum ailelerine maaş bağlanamadığından ötürü maaş başvuru formu diye bir şey söz konusu olmasa da para yardımı, gıda yardımı, şartlı eğitim ve sağlık yardımı gibi yardımları almak isteyen mahkum eşlerinin ise kendilerine sunulan yardım başvuru formlarını doğru ve eksiksiz ifadelerle  doldurmaları, yardım alabilmeleri açısından oldukça önemli bir durumdur.

Mevcut başvuru formlarında mahkum eşlerinin aylık kazançlarına, giderlerine, hane içerisinde bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı ile alakalı olarak da sorular yöneltilmektedir. Bu söz konusu olan sorular ile mahkum eşlerinin muhtaçlık seviyeleri tespit edilerek yerinde yardımlar yapılması amaçlanmaktadır. Başvurulan kurumlar ise; mahkum eşleri tarafından doldurulmuş olan başvuru formunu, teslim edilen belgelerin incelenmesinin ardından ihtiyaç sahibi olan ve muhtaç ailelere göre bir liste hazırlanarak ilerlenen bir süreç söz konusudur. Mevcut listede yer almakta olan kişilere sıralama doğrultusunda yardımlar gerçekleştirilmektedir.

Söz konusu olan yardım başvuruları, sıklıkla birkaç haftada sonuçlandığı bilinse de, başvurulardaki yoğunluk doğrultusunda süre, daha da uzayabilir durumdadır. Belediyelerin, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının ya da diğer kurumların sosyal yardımlarından faydalanmak üzere talep gerçekleştiren hükümlü eşlerinin başvuru formundaki sorulara doğru yanıt vermeleri son derece önemli bir husustur.

Muhtaç durumda olmamalarına karşın, kendilerini muhtaç olarak gösterenler ya da göstermeye teşebbüs edenler, sonradan muhtaç olmadıkları halde yardım aldıkları durumu, kurum tarafından fark edilmesi durumunda cezai yaptırım adı altında aldıkları tüm nakdi ve ayni yardımları güncel faizleri ile birlikte geri ödemekle yükümlü sayılmaktadırlar. Ödeme yapmamakta ısrarcı olanlar hakkında ise dava açılarak süreç devam eder.

Eşi Cezaevinde Olan Kadın Ne Kadar Maaş Alabilir?

Eşi cezaevinde bulunan kadınlara ait oldukları belediyeler veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aylık  olarak düzenli maaş bağlanması söz konusu değildir maalesef. Fakat kadınlar; aşı parası yardımı, şartlı sağlık yardımı, şartlı eğitim yardımı ve SED yardımı gibi yardımlardan faydalanabilmeleri son derece mümkündür. Aynı zamanda da belediyelerin nakdi yardımları ile birlikte ve diğer mevcut ayni yardımlarına da başvurabilmeleri söz konusudur.

Bu anlamda kadınlara para yardımı, gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, eşya ve mobilya yardımı, giysi yardımı, kırtasiye yardımı gibi daha pek çok yardım yapılabilir olarak bilgilendirmesi yapılmaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tarafından Mahkum Yakınlarına Yapılan Yardımlar

Ülkemizde ailenin korunması ve çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerinin desteklenmesi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, aşı yardımı başta sayılmak üzere pek çok yardım gerçekleştirilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise gerçekleştirdiği tüm yardımlarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla yapmış olduğunu bilmekteyiz. Mahkum yakınları, ikametgahlarının bulunduğu adreslerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmek suretiyle burada form doldurup, sosyal yardımlara başvurabilmektedirler.

İhtiyaç sahibi vatandaşların; ALO183 veya ALO144 Sosyal destek hatlarından herhangi birini arayarak yararlanabilecekleri tüm yardımlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmeleri söz konusudur. Günümüz şartlarında şu anlık e-devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yardımlarına başvuru sağlanamamaktadır.

Mahkum yakınlarının yararlanabileceği sosyal yardımlar ise ;

SED Yardımı

Muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları adına gerçekleştirilen SED yardımı sayesinde çocukların eğitim hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmeleri ve daha iyi şartlar altında yaşayabilmelerinin de yanı sıra, geleceğe daha umutla bakabilmeleri adına gerekli destekler sağlanmaktadır. SED yardımı; maddi imkansızlıklar içerisinde boğulan ailelerin ilköğretim, lise veya üniversite öğretimi gören çocukları için gerçekleştirilmektedir.

SED yardımı, ailenin ve çocukların muhtaçlık durumu doğrultusunda, tek seferli olabileceğinin yanı sıra birkaç yıl boyunca da devamlılığı söz konusu olabilir. Mahkum eşlerinin de faydalanabilmesinin mümkün olduğu SED yardımına e-devlet platformu üzerinden başvuru yapılması mümkündür.

Şartlı Sağlık Yardımı

Muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelerin 0-6 yaş aralığında bulunan çocukları adına yapılan şartlı sağlık yardımı sayesinde çocukların düzenli olarak tüm aşılarını yaptırabilmeleri, sağlık kontrollerini aksatmamaları adına planlanarak gerçekleştirilmektedir. Şartlı sağlık yardımına  ise sigortalı bir işte çalışmayan ailelerin çocukları için başvuru sağlanabilmektedir.

Şartlı sağlık yardımı konusunda, eşi cezaevinde bulunan mahkum eşlerine mevcut sağ her bir çocukları adına aylık 200 TL ödeme yapılması söz konusudur. Şartlı sağlık yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi kişilerin, gerçek adreslerinin bulunduğu ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek, burada şartlı sağlık yardımı başvuru formu doldurmaları şartı söz konusudur.

Ailenin şartlı sağlık yardımını alabilmesi için çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmesi gerekiyor. Sağlık kontrollerinin aksatılması durumunda aileye yapılan şartlı sağlık yardımı kesiliyor.

2024 Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar?

2024 yılı için yukarıda da bahsettiğimiz gibi muhtaç ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için kız ya da erkek fark etmeksizin aylık 200 TL ödeme yapılıyor.

Yapılan ödemeler; çocuk 6 yaşını doldurana kadar devam ediyor.

2024 Yılına ait Şartlı Sağlık Yardımı Tutarı 

Temmuz ayında yapılan son zamla beraber 2024 yılı için yapılan şartlı sağlık yardımı miktarları şöyledir :

İlköğretim eğitimi gören erkek öğrenciler için aylık 180 TL ödeme yapılmaktadır.

İlköğretim eğitimi gören kız çocukları için aylık 200 TL ödeme yapılmaktadır.

Ortaöğretim eğitimi gören erkek öğrenciler için aylık 250 TL ödeme yapılmaktadır.

Ortaöğretim eğitimi gören kız çocuklar için aylık 300 TL ödeme yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.