DOLAR
33,9894
EURO
37,8372
ALTIN
2.820,49
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Başvuru Sorgulama

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Başvuru Sorgulama
10.08.2024
1.077
A+
A-

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Ne Kadar? Muhtaç ve yoksul ailelerin ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki çocuklarına yönelik olarak belediyeler ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan kırtasiye yardımı sayesinde ihtiyaç sahibi veliler; çocuklarının kalem, defter, kitap, silgi vb. temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.

İhtiyaç sahibi aileler; kırtasiye yardımını nakdi para yardımı şeklinde alabilecekleri gibi kalem, kitap, defter, okul çantası vb. kırtasiye malzemeleri şeklinde de alabiliyorlar.

Bu yazımızda kırtasiye yardımına başvurmayı düşünen aileler için kırtasiye yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kırtasiye yardımı ne kadar? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kırtasiye Yardımı Nedir?

Muhtaç ve yoksul vatandaşlarımız için gıda ve erzak yardımı, kömür yardımı, eğitim yardımı vb. yardımlarda bulunan belediyeler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yapılan en önemli yardımlardan biri olan kırtasiye yardımı ile yoksul aile çocuklarının eğitim giderlerinin bir kısmını karşılayabilmelerine yardımcı olmak amaç ediniyor.

Kırtasiye desteği ile ihtiyaç sahibi ebeveynlere çocuklarının okulda kullanabilmeleri için kalem, kitap, defter, silgi, okul çantası, önlük vb. malzemeler hediye ediliyor.

Bazı belediyeler; kırtasiye yardımını nakdi yardım yani para yardımı şeklinde yapabiliyor.

Bu durumda belediyeler ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; başvuru sahibi anne ya da babanın hesabına kırtasiye yardım parası yatırıyor.

Yatırılan yardım miktarı; başvuru sahibi kişinin muhtaçlık durumuna ve yardım yapan kurumun bütçesine göre değişebiliyor.

Bazı belediyeler; çocuklar için 1000-1200 TL gibi rakamlarda yardım yaparken bazı belediyelerde bu rakam 1400-1500 TL olabiliyor.

İhtiyaç sahibi aileler; ilköğretim ya da ortaöğretim eğitimine devam eden her bir çocukları için kırtasiye yardımı alabiliyorlar.

Kırtasiye yardımı ile yoksul aile çocuklarının maddi imkansızlıklar yüzünden eğitim hayatlarına ara vermelerini ve derslerini kaçırmalarını önlemek amaç ediniyor.

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yoksul ve dar gelirli kişiler; çocukları için kırtasiye yardımı almak adına belediyelere ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabiliyorlar.

Başvuru sahipleri; bağlı oldukları yani ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediye binasına ya da sosyal hizmetler müdürlüklerine giderek, belediye kırtasiye yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kırtasiye yardımına başvurmak isteyen vatandaşların ise ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat gitmeleri ve burada başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Kırtasiye Yardımı Başvurusu E-Devlet

İhtiyaç sahibi anne ya da babalar; belediyelerin kırtasiye yardımına e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla başvurabiliyorlar.

E-devlet üzerinden yapılan tüm başvurular, ön başvuru niteliği taşıyor.

Anne ya da babalar, e-devlet üzerinden çocukları için belediyenin eğitim yardımı, giysi yardımı vb. diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kırtasiye, burs ya da eğitim yardımlarına ise e-devlet platformu üzerinden şu an için başvurulamıyor.

Belediyenin kırtasiye yardımına başvurmak için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamalısınız.

Başvuru formunu doldurduktan sonra başvurabileceğiniz ayni ya da nakdi sosyal yardım türleri arasından ‘kırtasiye yardımı’ seçeneğini işaretlemelisiniz.

Dilerseniz; gıda ve erzak yardımı, burs yardımı, eğitim yardımı vb. belediyenin diğer yardımlarına da aynı form üzerinden başvurabilirsiniz.

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Belediye kırtasiye yardımı başvuru detaylarına, başvuru için gerekli belgelere, bu yardımdan yararlanıp yararlanamayacağınıza dair bilgi almak istediğinizde ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Alternatif olarak bağlı olduğunuz belediyeye ya da sosyal hizmetler müdürlüğüne ait olan telefon numaralarını da arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kırtasiye yardımı ön başvurularınız için ALO144 ya da ALO183 Sosyal destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Ya da bağlı olduğunuz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayabilirsiniz.

Kırtasiye Yardımı Başvuru Formu

Kırtasiye yardımına başvuran kişilerin başvuruları esnasında doldurmaları gereken sosyal yardım başvuru formunda başvuru sahibi veliye aylık kazancına, aylık giderlerine, hanesinde bakmakla yükümlü olduğu çocuk sayısına, mesleğine, ailesindeki çalışan kişi sayısına dair sorular soruluyor.

Velinin bu soruların yanı sıra iletişim ve adres bilgilerine yönelik sorulara da eksiksiz bir şekilde yanıt vermesi gerekiyor.

Kırtasiye yardımı alabilmek adına formda yanlış bilgiler paylaşan, muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç beyan eden veliler; sonradan başvurdukları kurumu yanılttıklarının kurum tarafından fark edilmesi üzerine aldıkları kırtasiye yardımını ve diğer yardımları geri ödemekle yükümlü oluyorlar.

Velilerin cezai yaptırım olarak aldıkları yardımların güncel karşılığını faiziyle ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise yardım yapan belediye veya vakıf tarafından mahkemeye veriliyorlar.

Aynı şekilde muhtaçlıkları sona eren kişilerin de muhtaçlıklarının sona erdiğine dair mutlaka yardım aldıkları kuruma bilgi vermeleri gerekiyor.

Muhtaçlıkları sona ermesine rağmen yardım almaya devam edenler de cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Kırtasiye Yardımı Nasıl Alınır?

Belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; başvuru sahiplerinin başvuru formunda paylaştıkları bilgilere ve teslim ettikleri belgelere bakarak, yardım edecekleri muhtaç velileri belirliyorlar.

Gerekli gördükleri durumda başvuru sahibi velinin evine bir inceleme komisyonu gönderebiliyorlar.

İnceleme komisyonu; kırtasiye yardımına başvuran velinin muhtaç olup olmadığına dair yerinde inceleme yaparak, bir rapor hazırlıyor.

Başvuru sahibi tarafından başvurulan kurum; bu raporu inceledikten sonra başvuru sahibinin muhtaç olup olmadığına dair son kararını veriyor.

Belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları; muhtaç ailelere dair bir liste hazırladıktan sonra başvuru sonuçlarını başvuran velilere iletiyor.

Başvuruların sonuçlanması, genellikle 3-4 hafta sürse de bazen bu süre uzayabiliyor.

Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları, başvuran velilere başvuru formunda bahsettikleri iletişim bilgileri üzerinden iletiliyor.

Bu yüzden de velilerin formda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaya özen göstermeleri gerekiyor.

Kırtasiye Yardımı Sorgulama

Yoksul ve dar gelirli veliler; başvuru sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Hem belediye hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kırtasiye yardımı başvuru sonuçları, e-devlet platformunda yayınlanıyor.

Belediye kırtasiye yardımı başvuru sonuçlarını görüntülemek isteyenlerin daha önce paylaştığımız e-devlet belediye sosyal yardım başvuru ve sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Veliler; başvurdukları belediyeye bizzat giderek de başvuru sonuçlarını sorgulayabiliyorlar.

Başvurdukları belediyeyi ya da ALO153 Beyaz Masa hattını arayıp belediye başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvuru sonuçları ise https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linki üzerinden görüntülenebiliyor.

ALO183 ya da ALO144 hattı aranarak, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kırtasiye yardımı başvuru sonuçlarına dair yetkili kişilerden bilgi alabiliyorlar.

Başvuru sahipleri, başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak ya da vakfa bizzat giderek de başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.

Kırtasiye Yardımı Almak için Nereye Başvurulur?

Kırtasiye yardımı alabilmek için bağlı olduğunuz yani ikametgahınızın bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına, bağlı olduğunuz belediyeye ya da sosyal hizmetler müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

Belediye yardım ön başvurunuzu daha önce de bahsettiğimiz gibi e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Alternatif olarak ihtiyaç sahibi kişilere ve ailelerine sosyal yardımlar yapan dernek ve vakıflara da kırtasiye yardımı alabilmek adına başvurabilirsiniz.

Kırtasiye Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler                            

Kırtasiye yardımına başvuran kişilerin gerek belediyeye gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kendilerinden talep edilen belgeleri mutlaka teslim etmeleri gerekiyor.

Kişilerden talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine dair TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine dair vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • SGK gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Öğrenci çocuklar için okuldan alınması gereken öğrenci belgeleri

Başvuru sahibi velilerin yukarıdaki belgelere ek belgeler teslim etmeleri de gerekebiliyor.

Örneğin, engeli yüzünden çalışamayan velilerin engel oranlarını gösteren 2024 engelli raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Eşi vefat etmiş dul kadınların başvuru esnasında yanlarında eşlerine ait ölüm belgesini götürmeleri gerekiyor.

Kronik hastaların ise tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.

 

Kırtasiye Yardımı Nasıl Yapılır?

Kırtasiye yardımı; nakdi yardım yani para yardımı şeklinde yapılabileceği gibi kırtasiye malzemesi yardımı olarak da yapılabiliyor.

Para yardımı şeklinde yapılan yardımlar, başvurusu kabul edilen velinin yani hak sahibinin PTT hesabına yatırılıyor.

Kırtasiye malzemesi şeklinde yapılan yardımlarda ise çocuklara kalem, silgi, kitap, defter, okul çantası vb. malzemeler dağıtılıyor.

İhtiyaç sahibi veliler; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da belediyelere başvurup, çocukları için giysi yardımı da alabiliyorlar.

Giysi yardımı başvurusu kabul edilen velilerin çocuklarına ayakkabı, mont, kaban, pantolon, okul önlüğü gibi giysiler armağan ediliyor.

Kırtasiye Yardımı Kimlere Verilir?

Kırtasiye yardımı; öncelikli olarak düzenli bir geliri ve sigortalı işi olmayan velilerin çocukları için veriliyor.

Yani hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan veliler, bu yardımı alabiliyorlar.

Bu yardıma muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık ortalama net kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan veliler de başvurabiliyorlar.

Kırtasiye yardımından engelliler, kronik hastalar, eşinden ayrılmış ya da eşi vefat etmiş dul kadınlar, şehit ve gazi yakınları, muhtaç asker yakınları, afetzedeler yararlanabiliyorlar.

Ancak muhtaçlık sınırının altında yaşamalarına rağmen ev, arsa vb. üzerine kayıtlı gayrimenkulü ya da araba vb. üzerine kayıtlı değerli menkulü olanlar; bu yardımı alamıyorlar.

Kırtasiye Yardımı Ne Kadar 2024?

Bazı belediyeler veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, ihtiyaç sahibi velilerin hesabına kırtasiye yardımı olarak bir miktar para yatırabiliyor.

Velilerin PTT hesaplarına yatırılan kırtasiye yardımı miktarı; başvurusu kabul edilen hak sahibi velinin muhtaçlık durumuna ve yardım yapan kurumun bütçesine göre değişebiliyor.

Her bir öğrenci için 4500 TL kırtasiye yardımı yapılıyor.

Yoksul ailelerin çocukları için yapılan kırtasiye yardımını öğretmenler için yapılan kırtasiye yardımı ile de karıştırmamak gerekiyor.

Öğretmenler için yapılan kırtasiye ödeneği miktarı; her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor.

Kırtasiye Yardımı Ne Zaman Yatacak?

Kırtasiye yardım başvuruları, belediyeler ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından genelde bir ay içerisinde sonuçlandırılıyor.

Yardım paraları; başvurusu kabul edilen hak sahibinin PTT hesabına Eylül ayında yani yeni eğitim ve öğretim dönemi başlangıcında yatırılıyor.

Yardımın silgi, kalem, defter, çanta vb. kırtasiye malzemesi şeklinde yapılacağı durumlarda da bu malzemeler, ihtiyaç sahiplerine Eylül ayında teslim ediliyor.

Bu yazımızda kırtasiye yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kırtasiye yardımı nereden alabilirim? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de kırtasiye yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir; önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.