DOLAR
34,0386
EURO
37,8608
ALTIN
2.800,80
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Esnafa Hibe Desteği Nedir Hibe Nasıl Alınır?

Esnafa Hibe Desteği Nedir Hibe Nasıl Alınır?
19.06.2024
336
A+
A-

Esnafa hibe desteği kapsamında : Oyuncu ajansları, sürücü, gemici, dil, muhasebe kursları, kurs ve etüt merkezleri, yazılım ve bilgisayar dersi veren kurslar, mankenlik, modelistlik, stilistlik kurslarının faaliyetleri, özel kreşler, çocuk kulüpleri, tiyatro dekor ve malzemelerinin kiralanması, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, kendi hesabına çalışan valeler, hamallık hizmetleri, yazar, bestekâr, heykeltıraş, ressam, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı ve pizzacılar gibi pek çok ilgili alana hibe desteği sağlanması söz konusudur.

5 Bin TL Hibe Desteğini Kimler Alabilir?

Tez, yazım büroları, dans pistleri, diskotekler, nikah salonları, kaplıca, spa merkezleri, atış poligonları, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, sinemalar, düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi, plaj alanlarının işletilmesi, fayton ve bisikletle yolcu taşımacılığı, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetler gibi pek çok alanda bu destekler sağlanmaktadır.

Esnafa Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır ?

Yoğunluğu azaltmak üzere Tc’ sinin başı :

  • 0 olan vatandaşlar ile ilgili olarak 25 Mayıs 2024 Salı günü,
  • 2 olan vatandaşlar  ile ilgili olarak 26 Mayıs 2024 Çarşamba günü,
  • 4 olan vatandaşlar ile ilgili olarak 27 Mayıs 2024 Perşembe günü,
  • 6 olan vatandaşlar ile ilgili olarak 28 Mayıs 2024 Cuma günü,
  • 8 olan vatandaşlar ile ilgili olarak 29 Mayıs 2024 Cumartesi günü,

30 Mayıs – 23 Haziran 2024 tarihleri arasında tüm vatandaşlar başvuru sağlayabilmektedirler.

Başvuru süreci sonrasında ise hak sahiplerine yapılacak olan ödemeler Ticaret Bakanlığı tarafından daha sonra açıklanacak bir tarihte başvuru sırasında verilmekte olan banka hesap numaralarına otomatik olarak aktarılacaklardır.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılmakta olan açıklamaya göre, esnaflara 3 bin TL ve 5 bin TL olmak üzere hibe desteği ödemesi gerçekleştirilmektedir. Hangi iş türüne 3.000 TL, hangi iş türüne 5.000 TL hibe desteği verileceği de belirlenmiş durumdadır.

Bu durumda ise 3 bin TL hibe desteği verilecek olan kişiler; ajanslar, sürücü kursları, dil kursları, muhasebe kursları, etüt merkezleri, gemicilik kursları, kreşler, yazılım ve bilgisayar kursları, kuaförlük kursları, stilistlik  kursları, hamallık, yazarlık,  bestekârlık, dikiş nakış kursları, reklamcılar, fotoğrafçılar, ayakkabı boyacıları, alkolsüz lokaller, dondurmacılar, çorbacılar, fast- food işletmeleri ve perakende ticaret yapanlar olarak belirlenmektedir.

5 bin TL tutarı söz konusu olan hibe desteği verilmesi kararlaştırılanlar olarak; dans okulları ,disko türü eğlence mekanları, düğün salonları, nikah salonları, balo salonları, spa salonları, solaryum hizmeti vermekte olan mekanlar, hamamlar, fayton ve bisiklet hizmetleri, saunalar, spor salonları, meyhaneler ve birahaneler, yolcu taşımacılıkları, barlar ve sinemalar olarak belirlenmektedir.

Hibe Desteğinin Şartları Neler Olmaktadır ?

Hibe desteğini alabilmek adına bazı şartlar bulunması söz konusudur. Hibe desteğinden, sadece 17 Mayıs 2024 tarihinden önce verilmekte olan vergi mükellefi olan kişiler yararlanabilmektedirler. 17 Mayıs 2024 tarihi sonrasında ise vergi mükellefliği başlatmakta olan ya da vergi mükellefi olmayan kişiler ile ilgili olarak hibe desteği dahilinde yapılacak ödemelerden yararlanamayacaklardır. 17 Mayıs 2024 tarihi öncesinde ise vergi mükellefi olan kişiler, Ticaret bakanlığı tarafından açıklanmakta olan şartlar doğrultusunda ise 3 bin TL ya da 5 bin TL hibe desteğinden faydalanabilme olacağına sahiptirler. 3 bin TL mi yoksa 5 bin TL mi alınacağı konusu ile ilgili olarak, yapılan işin türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu iş türleri Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmış durumdadır. İlgili mükellefler yaptıkları iş türünü, açıklanan iş türleriyle karşılaştırmak suretiyle hangi miktarda hibe desteğini alabileceklerini tespit edebilmektedirler.

Hibe Desteği İçin Başvuru Nasıl Yapılmaktadır ?

Hibe desteği başvuruları kapsamında ise, 25 Mayıs 2024 tarihi itibariyle e-Devlet üzerinden yapılabileceği söz konusudur. Hibe desteği başvuruları olarak, ilk beş gün boyunca ; T.C. kimlik numarasının son hanesine göre yapılabilecektir.

Hibe desteği başvurusu yapabilmek adına turkiye.gov.tr adresi üzerinden de e-Devlet sistemine giriş yapılması gerekli durumdadır. Bunun için bir e-Devlet şifresine ya da e-Devlet’e giriş yapabilme seçeneklerinden herhangi birine sahip olunması zorunlu sayılmaktadır. E- Devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar içinse , en yakın PTT şubeleri üzerinden e-Devlet şifrelerini alabilme olacağına sahiptirler. e-Devlete giriş yapılmasının ardından, arama bölümü üzerinden “ticaret hibe desteği başvurusu” aratılması ile ilgili sayfada başvuru işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Hibe Desteği Ödemeleri Ne Zaman Yapılacaktır?

Mükellef grubuna dahilinde 3 bin TL ile 5 bin TL şeklinde verilecek olan hibe desteği kapsamında ise başvurular başlamaktadır. Başvurular için son tarih 23 Haziran 2024 tarihi olarak bilinir. Başvuruların tamamlanmasının ardından da hibe desteği ödemelerinin yapılması beklenmektedir. Hibe desteği ödemeleri ile ilgili olarak, son başvuru tarihi olan 23 Haziran’dan sonra yapılmaya başlanacaktır. Bu süre zarfında da, hibe desteği almak isteyen tüm vergi mükelleflerinin başvuruları e-Devlet üzerindeki ilgili bölümden toplanmaya devam edilecektir.

Esnaf ve sanatkarlar ile ilgili olarak, pandemi süreci dahilinde yaşadıkları sorunlarının çözümü olarak özellikle, tam kapanma öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak madde madde önerilerimizi sıralayarak ve iktidara seslenmekteyiz.

Nisan-mayıs-haziran aylarını kapsama sürecinde;

Üç ay adına aylık 4 bin liradan olmak üzere, toplam 12 bin lira gelir desteği olarak ödenmesi söz konusudur.

Üç aylık süreçte büyükşehirlerde aylık 3 bin TL üzerinden toplam 9 bin TL, Büyükşehir olmayan illerde ise aylık 2 bin TL’den toplam 6 bin TL kira desteği ödenmesi adına durumlar söz konusudur.

Yeme-içme sektörü ile ilgili olarak faaliyet göstermekte olan firmalara, 2019 yılında bildirdikleri yıllık net hasılatlarının yüzde 8’i ve 10 bin TL’den düşük, 50 bin TL’den yüksek olmamak şartıyla ciro desteği olarak ödenmesi söz konusudur.

Esnafların kredi kartı borçlarının en az 1 ay süre ile ertelenmesi ve kredi kartı faizlerinin silinmesi sağlanması söz konusudur.

Esnaf kişilerin vergi borçları ve SGK prim borçları faizsiz olarak ertelenmesi söz konusudur.

Kira stopajları kaldırılmak durumundadır.

Esnafa yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır ifadeleri kullanılmaktadır.

Ancak, iktidar olarak tüm bu önerilerimize kulak tıkamak suretiyle esnafa yalnızca bir kereye mahsus 5 bin TL’ lik hibeyi reva görmektedir.

Ve yine de bu süreç dahilinde “Esnaf Destekleri Sigortası”nın hayata geçirilmesini, devletin bu tür olağanüstü dönemlerde esnafa ciro kaybını telafi etmeye yönelik gelir desteğini, fatura ve kira desteğini sunmasını önermekteyiz. Ancak yine de Cumhurbaşkanı, sosyal devlet olma gereğini yerine getireceği ile ilgili olarak, açlığa hatta ölüme terk ettiği esnaftan helallik istemektedir.

Ayrılan Bütçe Hakkında

İktidar ile ilgili olarak, yaklaşık 1 milyon 384 bin esnaf ve sanatkar adına açıklamakta olduğu, hibenin toplam miktarı 4 milyar 622 milyon lira olarak bilinmektedir. Ayrılan bu bütçeyle övünülmektedir. Yurt dışındaki desteklerle ve Türkiye ekonomisinin gider kalemleri ile birlikte kıyaslandığı doğrultuda, bu bütçe gerçekten övünülecek bir bütçe mi? Sorusu akıllara gelmektedir.

Diğer gelişmiş ekonomiye sahip ülkeler bu süreçte ne yapmaktadır ?

Kısıtlama ve kapanma süreci ile ilgili olarak, giderken esnafına karşılıksız nakdi destekte bulunarak, çalışanının ücret kaybını güvence altına aldığını bilmekteyiz.

Esnafının kaybettiği gelir ve ciro kaybı devlet tarafından karşılanmaktadır.

Kira ve faturalar devlet tarafından karşılanmaktadır.

Esnafına milli gelirin yüzde 1’in altında değil de, salgında işletmesine ve esnafına milli gelirinin yüzde 10 ile 20’si arasında nakdi destekte bulunduğunu bilmekteyiz.

Çalışanına 2,30 TL zamla günlük 50 TL destek vermesi ile ilgili olarak, çalışanının gelirini güvence altına aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.