DOLAR
34,0713
EURO
38,0672
ALTIN
2.832,60
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Asgari Ücretle Ne Kadar Kredi Çekilebilir

Asgari Ücretle Ne Kadar Kredi Çekilebilir
11.01.2022
0
A+
A-

Paraya ihtiyacı olan asgari maaşlı birçok çalışanın bankalara kredi başvurusu yapmadan önce asgari ücretliye ne kadar kredi çıkar merak etmektedir. Çünkü bankalar kredi başvurusunda bulunan vatandaşların ilk olarak aylık gelir durumuna bakmaktadır. Son olarak 2022 yılı itibariyle asgari ücrete gelen zam ile birlikte üst limit konusu tekrar konuşulmaya başlandı. Asgari ücret yeni düzenlemeye göre brüt 5.879 TL net ise 4250 TL olmuştur. Bu kapsamda asgari ücretli vatandaşlara verilen kredinin üst limiti de değişmiştir. Yani artık asgari ücretliye daha fazla kredi çıkacak diyebiliriz.

Peki asgari ücret alan birisi ne kadar kredi çekebilir? Kredili ürün kullanmış ve ödemelerini zamanında yapmış birinin kredi puanı çok yüksek olacağı için alacağı kredi limiti de o kadar yüksek olacaktır. Ancak daha önce hiç kredi kullanmamış ve ortalama bir kredi puanına sahip asgari ücretlilerin borcu yok ise ve düzenli giderleri düşük ise maaşının yarısına kadar aylık ödemeler ile kredi çekebilir.

Asgari Maaşa En Fazla Ne Kadar Kredi Çıkar ?

Asgari ücretli bir vatandaşın bankalardan kredi çekebilmesi için en az 3 ay sigortalı olarak gözükmesi gerekmektedir. Bununla birlikte bankalar farklı belgelerde istemektedir. Yine asgari ücreti belgelendirecek şekilde maaş belgesi de istenmektedir. Bu belgeler kapsamında inceleme yapan bankalar verebilecek kredi tutarını ve ödenecek taksit limitini de belirlemektedir.

​​​​​​Her bankanın kredi şartları farklı olabilir. Ancak genel olarak bankalar vatandaşların aylık gelirinin %50 si geçmeyecek şekilde taksitlendirme uygulaması yapmaktadır. Asgari ücrete ne kadar kredi çıkar diye soruyorsanız aylık 2100 liradan 60 aylık kredi sizin maksimum kredi limitiniz olmaktadır. Şöyle ki 2022 yılında 4.250 TL olan asgari ücret baz alınarak bir hesaplama yapılırsa bu gelirin yarısı 2100 TL’dir. Yani asgari ücretli bir vatandaşın ödeyebileceği aylık taksit limiti 2100TL olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda verilebilecek kredinin vade seçeneği faiz oranı hesaplanarak üst limit belirlenmektedir.

Kredi Başvurusu için Asgari Ücretlilerde Aranan Şartlar

Asgari ücretli vatandaşların bir geliri olmasına rağmen bankalar belli şartlara göre kredi vermektedir. Bu nedenle Asgari ücrete ne kadar kredi çıkar sorusunun yanı sıra bankaların aradığı şartlarda şöyle sıralanabilir;

  • Kredi notu
  • Gelir belgesi
  • Ödeme geçmişi
  • En az 3 ay sigortalı olmak

Bankalar bir vatandaşa kredi verirken ilk olarak kredi notuna batmaktadır. Sonrasında ise vatandaşın gelir durumu öğrenilmek istenir. Aynı zamanda banka için asgari ücretlinin 3 ay sigortalı olması ve bu sigortalılık halinin hala devam ediyor olması gerekmektedir.

Ödeme geçmişi de daha önce kredi kartı ya da banka kartlarında yapılan harcamaların düzenli bir şekilde ödenip ödenmemesi konusunda incelemelerdir. Çünkü bu borçların gecikmemiş olması bankalar için olumlu bir durumdur. Bu konu basit gibi gözükse de asgari maaşa ne kadar kredi çıkar sorusunun temel kriterini oluşturan durumlardan biridir.

Mevcut Kredi Varken Yeni Bir Kredi Başvurusu Yapılabilir mi

Asgari ücretli vatandaşlar bir kredi borcu öderken yeni bir kredi başvurusunda bulunup bulunamayacağını merak etmektedir. Bu kapsamda bankalar yine vatandaşların gelir durumuna bakmaktadır.

Öncelikle asgari ücretlinin aylık ödeyebileceği taksi tutarı belirlenir. Şöyle ki aylık 300 TL taksitle ödenen bir kredi varsa toplam tutarının yarısından 300 TL çıkartılır. Geriye kalan miktar ise yeni alınabilecek kredinin taksit tutarının en üst limitidir. Bu tutar baz alınarak yeni kredi için seçenekler sunulabilir.

Asgari Ücret Dışında Ek Gelirim Var Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

​​​​​​Asgari ücretli vatandaşlar kredi başvurusu yaparken merak ettiği sorulardan biride ek gelirlerinin kredi limitini ne kadar yükselteceğidir. Bankalara yaptıkları kredi başvurusu öncesi asgari ücrete ne kadar kredi çıkar merak eden vatandaşlar ek gelirleri olduğu takdirde toplam gelirinin 30 katına kadar bankadan kredi alabilmektedir. Bu kapsamda bankalar için önemli olan ek gelirin işlemlere dahil edilebilmesi için düzenli ve kayıtlı bir şekilde alınıyor olması gerekmektedir.

Şöyle ki bu kazanç 3 aylık ya da yıllık olarak gösterilirse düzenli bir gelir olduğu ispatlanmış olur. Bu tarz gelirler aylık olarak hesaplanır. Yani yıllık 12.000 TL alan bir vatandaş Aylık 1000 TL ek gelir alıyor demektir.

Kredi limiti hesaplanırken aynı zamanda bankalara taşınmaz bir mal ya da yıllık olarak kazanılan bir ek gelir de bekletilebilir. Böylelikle kredi üst limiti de artmış olacaktır. Aynı zamanda hane içinde aylık gelire sahip bireylerin de olması ve bu bireylerin maaşlarının da işleme dahil edilmesi sonucu kredi limiti daha da arttırılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.