DOLAR
34,1104
EURO
38,0738
ALTIN
2.858,57
BIST
9.910,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C

Borsada TE Ne Demek? TE Ne Anlama Gelir?

Borsada TE Ne Demek? TE Ne Anlama Gelir?
15.01.2022
2
A+
A-

Borsada TE Ne Demek? Borsada yatırım yapan kişiler işlemlerini gerçekleştirirken zaman zaman anlamlarını bilmedikleri kelimeler ile karşılaşmaktadır. Anlamı genelde bilinmeyen ve sıkça merak edilen kelimelerden biride TE ifadesidir. Bu ifade ile ilk kez karşılaşan kişiler ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını merak etmektedir. Bu yüzden internette ve forumlarda borsada te ne demek soruları ile cevabı öğrenmek istemektedirler. bu kelimenin anlamı nedir ve ne işe yarar birlikte öğrenelim.

Borsada TE Nedir?

Genellikle hisse alımlarında gördüğünüz TE ifadesinin en kısa açıklaması “Teorik Eşleşme” olarak bilinmektedir. Borsada işlem yapmak isteyen yatırımcılar piyasalar açıldıktan sonra kapanış saatine kadar tek bir fiyattan işlem gören hisseler TE adı ile kullanılmaktadır. Yani piyasanın açık kaldığı saatler boyunca sabit bir fiyat ile alımlar gerçekleşebiliyor ise bu Teorik Eşleşme olduğu anlamına gelmektedir.

Borsada te yukarıdaki durumların haricinde devre kesmiş hisselerde de karşımıza çıkabilmektedir. Devre kesmiş hisseler ne diye soracak olanlar için kısaca açıklayalım.

Borsada fiyat değişimleri planlanan tavan fiyatları aşması durumunda işlemlere ara verilmekte ve satışlar tek bir satış fiyatı ile gerçekleşmektedir. Bu işlemler özellikle Borsa İstanbul’da beklenen tavan fiyatın üzerine çıkan hisselerde uygulanmakta ve sık sık satışlar durdurularak tek bir fiyat ile satışlara devam edilmektedir. Bu arada aynı şekilde alış ve satış emirleri için teklifler toplanır ve farklı fiyatlandırmalara geçilebilir. Ancak tavan fiyatın aşılması ile yapılan durdurma işlemlerine borsada “Devre Kesici” adı verilmektedir. Bu işlemlerde yapılan devre kesmeler ile teorik eşleşme gerçekleşmekte ve tek bir fiyat ile hisse satışlarının yapılmasına izin verilmektedir.

Borsada TE ile son zamanlarda yapılan en büyük değişiklik Borsa İstanbul tarafından 17 Mart tarihinde alınan karardır. Bu karar ile artık yukarı yönlü hareketlerde devre kesici kullanılamayacak ve aşağı yönlü hareketlerde uygulanabilecek maksimum tek fiyat ile işlem görme limiti %5 olarak uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca devre kesici ile yapacağınız emir toplama süresinde de değişlik yapılarak en fazla 30 dakika olarak emir toplama süresi belirlenmiştir.

Borsada TE Ne Anlama Gelir

Borsada kullanılan TE ne anlama gelir sorusuna cevap vermek gerekirse TE teriminin açılımı teorik eşleşme anlamına gelir. Açılımı Teorik eşleşme olan TE hisse fiyatın hareketsiz olduğu yani borsanın açılmadığı zamanlarda emir toplama zamanında fiyatın belirlenmesidir.

Teorik eşleşme yani TE 09:40-10:00 arasında oluşan alım ve satım değerine göre oluşan fiyattır. Teorik eşleşme kesinlikle tam fiyatı göstermez. Genelde borsa açılmadan önce forum sitelerinde yada sosyal medyada gruplarında hisse için te nedir? Te gören var mı? TE kaç gibi soruların sorulmasının nedeni budur.

Sizlere bu yazımızda Borsada TE Ne Demek? Borsada TE Ne Anlama Gelir? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.