DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kızılay Kart Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları

Kızılay Kart Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları
22.06.2024
3.025
A+
A-

Kızılay Kart Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları 2024; Ülkemizdeki yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda ve erzak yardımı, odun ve kömür yardımı vb. yardımlar sunan; doğal afet ve bulaşıcı hastalıklar söz konusu olduğunda afetzede vatandaşlarımızın barınma, gıda ve giysi ihtiyaçlarını karşılayan Kızılay; aynı zamanda geçici koruma, insani ikametgah izni ya da uluslararası koruma altında ülkemizde yaşamakta olan yabancılara da birçok yardımlarda bulunuyor.

Kızılay tarafından ihtiyaç sahibi yabancılara SUY programı kapsamında dağıtılan Kızılay Kart isimli sosyal destek kartları sayesinde yabancılar, her ay düzenli bir şekilde kartlarına yatırılan sosyal yardım parası ile alışveriş yapabilecekleri gibi kartlarındaki parayı bankamatiklerden çekerek, nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına da kullanabiliyorlar.

Bu yazımızda Kızılay Kart isimi sosyal destek kartına başvurmayı düşünen yabancılar için Kızılay Kart SUY yardım başvurusu nasıl yapılır? Kızılay Kart, kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilenleri yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kızılay SUY Nedir?

En genel tanımıyla SUY(Sosyal Uyum Yardım Programı); Kızılay’ın da üye olduğu Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Türk Kızılay Derneği ve TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen yardım programına deniliyor.

Bu yardım programı kapsamında ülkemizde insani ikamet izni, geçici koruma veya uluslararası koruma altında yaşamakta olan, 99’lu kimlik kartı sahibi muhtaç ve ihtiyaç sahibi yabancılara yardımlar yapılıyor.

SUY programı dahilinde ülkemizde kamp dışında yaşayan mültecilere ve sığınmacılara gıda, barınma, giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken kullanabilecekleri Kızılay Kart isimli sosyal yardım kartı dağıtılıyor.

İhtiyaç sahibi olan mülteciler ve sığınmacılar, kartlarına düzenli olarak tanımlanan para ile pos cihazının geçerli olduğu marketlerden alışveriş yapabilecekleri gibi bu parayı nakit olarak da kullanabiliyorlar.

Günümüzde SUY programı; Avrupa Birliği ve üye devletler tarafından finanse edilen, uluslararası boyuttaki en önemli sosyal yardım çalışmaları arasında bulunuyor.

Kızılay Kart Nedir? Ne İşe Yarar?

Savaş, siyasi sorunlar, güvenlik sorunları vb. farklı nedenlerden ötürü Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan mültecilere ve sığınmacılara ülkemizde daha iyi şartlar altında yaşayabilmelerine yardımcı olmak adına dağıtılan sosyal destek kartına Kızılay Kart ismi veriliyor.

Yalnızca mültecilerin ve sığınmacıların başvurabileceği, Türk vatandaşlarının yararlanamayacağı Kızılay Kart, sadece belirli şartları taşıyan yabancılara dağıtılıyor.

Kızılay Kart başvurusu kabul edilen muhtaç mülteci ya da sığınmacıların mutlaka 99 ile başlayan kimlik kartı sahibi olmaları gerekiyor.

Başvurusu kabul edilen kişilerin kartlarına her ay için belirli miktarda yardım parası yükleniyor.

Mülteciler ya da sığınmacılar, Halkbank, Vakıfbank ya da Ziraat Bankası ATM’lerinden kartlarına yatırılan parayı çekerek, nakit olarak da kullanabiliyorlar.

SUY Yardımı Kimlere Verilir?

SUY programından uluslararası koruma, insani ikametgah izni ya da geçici koruma altında olan mülteciler veya sığınmacılar yararlanabiliyorlar.

04/04/2014 tarihli 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamında mülteciler ve sığınmacılar için sosyal yardımlar yapılıyor.

SUY programına kimlerin başvurabileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 18-59 yaş aralığında olan ve tek başına yaşayan mülteci ya da sığınmacı kadınlar
  • Ailesinde kendisinden başka yetişkin(18-59yaş aralığında) birey bulunmayan 60 yaş ve üstü yaşlılar
  • 18 yaş altında en az bir çocuğu olmakla birlikte ailesinde başka yetişkin olmayan 18-59 yaş aralığındaki anne veya babalar
  • 4’ten fazla çocuğu olan aileler
  • Ailesinde çok fazla sayıda bakmakla yükümlü olduğu birey bulunan aileler
  • Ailesinde %40 ve üstünde engel oranına sahip en az bir engelli birey bulunan aileler

SUY Yardımı Kimlere Verilmez?

SUY yardımından kimlerin yararlanamayacağını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • 18 yaş altında olanlar
  • Hanesinde kendisi dışında SUY yardımına başvuran birey bulunanlar
  • Sonradan Türk vatandaşlığı kazananlar
  • GİGM kimlik kartı geçersiz olanlar

Yukarıdaki kişilerin SUY yardımına başvurma hakları bulunmuyor.

SUY Programı Başvuru Şartları

Kızılay Kart sahibi olmak isteyen mültecilerin ya da sığınmacıların öncelikle SUY programına başvurmaları gerekiyor.

SUY programı başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibinin ve diğer aile bireylerinin bulundukları yerdeki Nüfus İdaresi’ne kayıtlı olmaları şartı
  • Başvuru sahibinin tüm aile bireylerinin 99 ile başlayan bir kimlik numarasına sahip olmaları şartı
  • Başvuru sahibinin tüm aile bireylerinin SUY programı başvuru formu doldurmuş olmaları
  • Başvuru sahibinin 18 yaş ve üstü tüm aile bireylerinin SUY başvuru formunu imzalamış olmaları
  • Şayet başvuru sahibinin ailesinde en az %40 engel oranına sahip olan bir engelli birey varsa bu kişiye dair ülkemizdeki yetkili bir hastaneden ‘Engelli Raporu’ alınmış olması

Yukarıdaki başvuru şartlarını taşıyan mülteciler ya da sığınmacılar SUY programına başvurup, başvuruları onaylandığı takdirde Kızılay Kart sahibi olabiliyorlar.

Kızılay Kart- SUY Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru şartlarını taşıyan mülteciler ya da sığınmacılar; bulundukları yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ne giderek, başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

İnternet üzerinden ise başvuru yapılamıyor.

Mülteciler ya da sığınmacılar, başvuru noktalarında başvuru formunu doldurarak, Kızılay Kart’a başvurabiliyorlar.

Kendinize en yakın sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ni öğrenmek için 168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni arayabilir, yetkili kişilerden bilgi alabilirsiniz.

SUY Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

SUY programına başvurmayı düşünen kişilerin başvuru esnasında başvurabilecekleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ne teslim etmeleri gereken belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ve tüm aile bireylerine ait GİGM kimlikleri
  • Tüm aile bireyleri tarafından doldurulmuş başvuru formları(Bu formların 18 yaş üstündeki aile bireyleri tarafından mutlaka imzalanması gerekiyor)
  • Şayet ailede engelli bir birey varsa bu bireye dair tam teşekküllü bir hastaneden alınmış 2024 engelli belgesi)
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Ev kira sözleşmesi

Kişilerden özel durumlarına göre ek belgeler de talep edilebiliyor.

Örneğin, hanesinde kronik hastalığı mevcut olan kişiler için bu kişiye dair sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor.

Teslim etmeniz gereken belgelerin tam listesi için 168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni ya da başvuracağınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ait olan telefon numarasını arayabilirsiniz.

SUY Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvuru şartlarını taşıyan mültecilerin yaptıkları SUY başvuruları, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından genellikle bir ay içerisinde sonuca bağlanıyor.

Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerine başvuru formunda belirttikleri telefon numaralarına sms gönderilerek, açıklanıyor.

Başvuru sonuçları, başvuru sahiplerinin telefonlarına sms ile ortalama 5-9 hafta içerisinde iletiliyor.

Başvuru formunda belirttiği telefon numarasını sonradan değiştiren başvuru sahiplerinin başvuru sonuçlarına dair SMS ile bilgi alabilmeleri için başvurdukları Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ne ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yeni telefon numaralarına dair bilgi vermeleri gerekiyor.

Başvuru sahipleri, başvurularının üzerinden 9 hafta geçmesine rağmen başvuru sonuçlarını SMS ile almamaları halinde başvurularının son durumuna dair bilgi edinmek adına 168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni diledikleri zaman arayabiliyorlar.

Kızılay Kart Başvuru Formu 2024

İhtiyaç sahibi mülteciler veya sığınmacılar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ne Kızılay Kart’a ve SUY programına başvurmak için gittiklerinde buradan başvuru formunu temin edebiliyorlar.

Başvuru formu, internette herhangi bir platformdan indirilemiyor.

Formda başvuran kişinin ailesine ve muhtaçlık seviyesine dair birtakım sorular bulunuyor.

Aynı zamanda başvuru sahibinin adres ve iletişim bilgilerine yönelik sorular da yer alıyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, başvuru sahibi mülteci ya da sığınmacıların bu formda paylaştıkları bilgiler ışığında başvuran kişinin muhtaç olup olmadığını kararlaştırıyor.

Bu yüzden de başvuru sahiplerinin formdaki tüm sorulara doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıt vermeleri gerekiyor.

Başvuru formunda Kızılay Kart alabilmek adına kendilerini muhtaç olmamalarına rağmen muhtaç gösterenler ve yanlış beyanda bulunan kişilerin aldıkları yardımlar, sonradan durumun Kızılay ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından tespit edilmesi halinde durduruluyor.

Kızılay Kart Nereden Alınır?

Başvuru sonucu kendilerine SMS ile bildirilen ve Kızılay Kart almaya hak kazanan yabancılar, kartlarını kendilerine en yakın Halk Bank şubesine giderek, alabiliyorlar.

Her ay düzenli bir şekilde kartlarına yüklenen sosyal yardım parasını pos cihazının geçerli olduğu marketlerde kartlarını pos cihazına okutup, harcayabiliyorlar.

Ya da Halkbank şubelerinden kartlarındaki parayı çekebiliyor ve nakit olarak kullanabiliyorlar.

Halk Bank şubelerinin yanı sıra Ziraat Bankası ya da Vakıfbank ATM’lerinden de kartlarındaki parayı çekebiliyorlar.

Başvurusu kabul edilen hak sahibi; bakiyelerindeki kalan parayı sorgulamak istediklerinde sorgulama işlemini Halkbank ATM’lerinden gerçekleştirebiliyorlar.

Kart sahipleri, sosyal destek parası kartlarına yüklendiğinde yüklemeye dair sms yoluyla bilgi alıyorlar.

Yükleme tarihinde herhangi bir gecikme yaşanması durumunda da sms yolu ile bilgilendiriliyorlar.

Kızılay Kart Nasıl Alınır?

Mültecilerin ya da sığınmacıların başvuruları, başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından detaylı bir şekilde inceleniyor.

Başvuru sahiplerinin başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları, muhtaç olup olmadıkları ve kendilerinden talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim edip etmedikleri değerlendiriliyor.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, gerekli gördüğü durumlarda ailenin muhtaçlık durumunu tespit etmesi adına başvuru sahibinin evine bir inceleme komisyonu yollayabiliyor.

Bu komisyonun ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair hazırladığı raporu inceledikten sonra aileye yardım yapıp yapmayacağına dair son kararını veriyor.

Ardından bu kararını Kızılay’a iletiyor.

Başvurusu kabul edilen kişiler; başvurularının olumlu sonuçlandığına dair SMS ile bilgi alıyorlar.

Daha sonra kendilerine en yakın Halkbank şubesine giderek, kartlarını teslim alabiliyorlar.

kızılay kart başvurusu

SUY Hangi Hallerde Kesilir?

SUY ile gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan mülteci ve sığınmacılara Kızılay Kart dağıtılıyor.

Kişilerin muhtaçlığının sona ermesi halinde yapılan yardım, kesiliyor.

Muhtaçlığı ortadan kalkan başvuru sahibinin mutlaka bu duruma dair yardım aldığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermesi gerekiyor.

Başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda da yapılan yardım durduruluyor.

Kızılay Kart yardımının hangi hallerde kesilebileceğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibinin ve ailesinin muhtaç olmadığının daha sonradan vakıf tarafından tespit edilmesi
  • Başvuru sahibinin başvuru formunda paylaştığı bilgilerin gerçek olmadığının sonradan vakıf tarafından fark edilmesi
  • Başvuru sahibinin vefat etmesi
  • Başvuru sahibinin muhtaçlığının sona erdiğine dair yardım aldığı vakfa haber vermesi
  • Başvuru sahibinin TC vatandaşlığı kazanması
  • Başvuru sahibinin SUY programı yardım kriterleri dışına çıkması(örneğin ailedeki kişi sayısının değişmesi)
  • Başvuru sahibinin üzerine kayıtlı değerli bir menkul ya da gayrimenkul mevcut olduğunun vakıf tarafından tespit edilmesi
  • Başvuru sahibinin vakfa haber vermeden şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması

Yukarıdaki durumlardan herhangi birinin varlığı halinde başvuru sahibine yapılan Kızılay Kart yardımı kesiliyor.

Yani bu kişinin kartına artık her ay için düzenli bir şekilde para yatırılmıyor.

Hak sahibinin şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması halinde de öncelikle vakfa haber vermesi gerekiyor.

Vakfa haber verilmeden yapılan şehirlerarası ikametgah değişikliklerinde de yapılan SUY yardımı kesiliyor.

Bu durumda kişinin tekrar yardım alabilmesi için yeni ikametgah adresindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ya da Türk Kızılay Hizmet Merkezi’ne bizzat giderek, tekrar Kızılay Kart’a başvurması gerekiyor.

Aynı şehir içinde yapılan ikametgah değişikliklerinde ise herhangi bir yardım kesilmesi söz konusu olmuyor.

Başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda ailesinden başka bir birey, tekrar SUY programına başvurabiliyor.

UYARI:

Kızılay Kart sahibi mülteciler ya da sığınmacılar, kartlarındaki limiti 6 ay boyunca üst üste kullanmadıklarında kartlarındaki limit, sıfırlanıyor.

Başvurusu kabul edilenler Kızılay Kart’larını Halk Bankası şubesine gidip almadıklarında ise hesaplarına yatırılan yardım parası, sıfırlanıyor.

Yani başvurusu kabul edilen hak sahiplerinin başvuru sonuçlarının kendilerine SMS ile iletildiği tarihten sonra en fazla 3 ay içerisinde kartlarını almaları gerekiyor.

Kızılay Kart Limiti 2024

2024 yılında başvurusu kabul edilen mülteci ya da sığınmacıların ailesindeki her bir birey için aylık 1000 TL ödeme yapılıyor.

Örneğin; başvuru sahibinin 4 kişilik bir ailesinin olması halinde kartına aylık 4000 TL sosyal yardım parası yatırılıyor.

Kızılay Kart Bakiye Sorgulama

Kızılay Kart sahipleri, kartlarındaki bakiyeyi yani kalan parayı Halk Bankası ATM’lerinden sorgulayabiliyorlar.

Para çekme işlemi; Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ATM’lerinden yapılabilmesine rağmen Kızılay Kart bakiye sorgulama işlemi, yalnızca Halkbank ATM’lerinden yapılabiliyor.

Kızılay Kart Başvurusu Telefon Numarası

Kızılay Kart başvuru detaylarına, başvuru için sizden talep edilen belgelere, başvuru şartlarına dair bilgi edinmek ya da mevcut başvuru sonucunuzu sorgulamak adına 168 Kızılay Çağrı Merkezi’ni 7/24 arayabilirsiniz.

SUY Yardımı Ne Kadar?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi SUY başvurusu olumlu sonuçlanan başvuru sahiplerine ailesindeki her bir kişi için aylık 155 TL ödeme yapılıyor.

Örneğin; 4 kişilik bir aile için aylık 620 TL sosyal yardım parası ödeniyor.

Mülteciler ve sığınmacılar, SUY programı kapsamında üç ayda bir ek yardım da alıyorlar.

Ek ödeme kapsamında 1-4 kişilik haneler için aylık 600; 5-8 kişilik haneler için aylık 300, 9 ve üstü kişilik aileler için aylık 100 TL ödeme yapılıyor.

Bu yazımızda Kızılay Kart ve SUY programı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de SUY programından yararlanıyorsanız ya da bu programa başvurmayı düşünüyorsanız, konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.