DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru Şartları

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru Şartları
10.08.2024
49
A+
A-

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Nasıl Alınır? Başvuru Şartları 2024 ; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocuklarının eğitim giderlerini karşılamakta maddi anlamda zorlanan yoksul ve muhtaç aileler için sunulan şartlı eğitim yardımı sayesinde aileler; çocuklarının kalem, kitap, kırtasiye vb. ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde karşılayabiliyorlar.

İlköğretim ve ortaöğretim çocukları için yapılan şartlı eğitim yardımı dahilinde annelerin PTT hesabına her ay için yardım parası yatırılıyor.

Şartlı eğitim yardımı başvurularının ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilerek, yapılması gerekiyor.

Bu yazımızda kısaca şartlı eğitim yardımı nedir? Şartlı eğitim yardımı başvurusu nasıl yapılır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?

3294 sayılı kanun kapsamında hanesinde sigortalı çalışan mevcut olmayan ailelerin çocukları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay için yapılan nakdi yardıma şartlı eğitim yardımı ismi veriliyor.

Şartlı eğitim yardımı dahilinde ilköğretim ya da ortaöğretim öğrencileri için annenin PTT hesabına her ay bir miktar yardım parası yatırılıyor.

Annenin düzenli bir şekilde yardım parasını alabilmesi için çocukların eğitimlerine devam etmeleri ve bir ayda dört günden daha fazla devamsızlık yapmamaları gerekiyor.

Öğrencilerin bir ay içerisinde 5 ve üstü devamsızlık yapmaları durumunda annenin PTT hesabına yatırılan şartlı eğitim yardımı ödemeleri kesiliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Şartlı eğitim yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi tüm annelerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri ve burada şartlı eğitim yardımı başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Daha önce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kaydı olmayan annelerin öncelikle hane başvuru formu doldurmaları gerekiyor.

Şartlı eğitim yardımı başvuruları e-devlet üzerinden yapılamıyor.

Şartlı eğitim yardımına, başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Sorgulama

Şartlı eğitim yardımına başvuran muhtaç ya da yoksul anneler; başvurularının son durumunu e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyorlar.

Şartlı eğitim yardımına e-devlet üzerinden başvuramasalar dahi başvuru sonuçlarını bu platformdan görüntüleyebiliyorlar.

E-devlet üzerinden başvuru sorgulamak isteyen annelerin https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi linkine tıklamaları gerekiyor.

Anneler; ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak, yetkili kişilerden başvuru sonuçlarına dair bilgi alabiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Formu

Daha önce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından herhangi bir sosyal yardım almayan yani hane kayıt formu doldurmayan annelerin öncelikle Hane Kayıt Başvuru Formu doldurmaları gerekiyor.

Anneler, Hane Kayıt Başvuru formunun yanı sıra sorgu dilekçesi ve şartlı eğitim-sağlık hak sahibi sözleşmesi imzalayarak, şartlı eğitim yardımı başvurularını tamamlayabiliyorlar.

Hane kayıt formunda anneye mesleğine, aylık kazancına, aylık giderlerine, hanesindeki kişi sayısına, hanesindeki çalışan sayısına, eşinin mesleğine dair bazı sorular soruluyor.

Annenin çocuklarının eğitim durumuna ve çocuklarının yaşına dair olan soruları da doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıtlaması gerekiyor.

İhtiyaç sahibi olmamalarına rağmen kendilerini işsiz ve gelirsiz gösteren anneler; sonradan bu durumun vakıf tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma tabi tutuluyorlar.

Annelerin ceza olarak aldıkları yardımların güncel nakdi karşılığını faiziyle ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise vakıf tarafından mahkemeye veriliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu E-Devlet

İhtiyaç sahibi anneler; şartlı eğitim yardımına e-devlet üzerinden ne yazık ki başvuramıyorlar.

E-devletin yanı sıra internette herhangi bir platformdan da bu yardıma başvurulamıyor.

Başvurular, yalnızca sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kabul ediliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Şartlı eğitim yardımı ön başvurunuzu gerçekleştirmek, başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere dair bilgi edinmek adına ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Şartlı eğitim yardımına başvurmak için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden anneler; aynı zamanda gıda ve erzak yardımı, çocuklar için şartlı sağlık yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı vb. vakfın diğer yardımlarına da başvurabiliyorlar.

Sosyal yardımlara başvuran annelerden talep edilen en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Başvuru sahibi anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Aile bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • Aile bireylerine ait vukuatlı nüfus kayıt örnekleri
  • İkametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • SGK’dan alınması gereken gelirsizlik belgesi
  • Çocuklara dair öğrenci belgesi
  • Ev kira sözleşmesi

Annelerden yukarıdaki belgelere ek belgeler de talep edilebiliyor.

Örneğin; eşi engeli yüzünden çalışamayan annelerden eşlerine dair 2024 engelli belgesi talep ediliyor.

Kronik hastalığı yüzünden çalışamayan anne ve babadan ise hastalıklarına dair sağlık kurulu raporu isteniyor.

Eşi vefat eden ve çocuğuna kendisi bakması gereken gelirsiz ve işsiz anneden ise vefat eden eşine ait ölüm belgesi talep ediliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?

Şartlı eğitim yardımından yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan kişiler ve aileler yararlanabiliyorlar.

Ailenin çocukları için şartlı eğitim yardımı almaya devam edebilmeleri için çocuğun bir ayda 5 ve üstü sayıda devamsızlık yapmaması da gerekiyor.

Şartlı eğitim yardımı alma şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Hanede sigortalı çalışan bulunmama şartı:

Hanesinde sigortalı çalışan ya da düzenli geliri mevcut olan bir üye olan aileler için şartlı eğitim yardımı yapılmıyor.

  • Çocuğun ilköğretim ya da ortaöğretim öğrencisi olması şartı:

Şartlı eğitim yardımı, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için alınabiliyor.

Yani anneler, liseye giden kız ya da erkek çocukları için bu yardıma başvuramıyorlar.

  • Başvurunun vakıf mütevelli heyeti tarafından onaylanması:

Vakıf mütevelli heyeti; tüm başvuruları değerlendirip, gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olan aileleri tespit ediyor.

Ailenin şartlı eğitim yardımı alabilmesi için annenin başvurusunun mutlaka vakıf mütevelli heyeti tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

  • Öğrencinin aynı ay içerisinde geçerli bir mazeret bildirmeden 5 ve üstü sayıda devamsızlık yapması:

Öğrencinin geçerli bir mazereti olmadan ve mazeretini okula bildirmeden bir ay içerisinde 5 ve üstü sayıda devamsızlık yapması durumunda çocuk için yapılan şartlı eğitim yardımı, Bakanlık tarafından durduruluyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Nereden Alınır?

Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, başvurusu kabul edilen annelerin PTT hesabına yatırılıyor.

Anneler, kendilerine en yakın PTT şubesine gidip, kimliklerini burada çalışan yetkili kişiye ibraz ederek, hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; şartlı eğitim yardımına başvuran annelerin başvurularını detaylı bir şekilde inceliyor.

Anneler tarafından teslim edilen belgeleri ve başvuru formunu inceleyip, ihtiyaç sahibi aileleri tespit ediyor.

Gerekli gördüğü hallerde ailenin ikametgah adresine bir inceleme komisyonu gönderiyor.

Bu komisyon tarafından ailenin sosyo-ekonomik durumuna dair hazırlanan raporu da inceledikten sonra şartlı eğitim yardımında bulunacağı kişilere dair bir liste hazırlıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başvuruları sonuçlandırması, ortalama bir ay sürmekle birlikte başvurulardaki yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olabiliyor.

Başvuru sonuçları, başvuru sahibi anneye formda bildirdiği iletişim bilgileri üzerinden iletiliyor.

Bu yüzden de annelerin başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçlarını öğrenebilmeleri için başvuru formunda güncel ve doğru iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar 2024?

Şartlı eğitim yardımı kapsamında anneye yapılan ödemenin miktarı, çocuğun ilköğretim mi yoksa öğretim öğrencisi mi olduğuna ve çocuğun cinsiyetine göre değişiyor.

Kız ve erkek çocuklar için farklı miktarda ödeme yapılıyor.

2024 yılı için annenin PTT hesabına yatırılan güncel şartlı eğitim yardımı miktarını aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • 0-6 yaş arası çocuklar için: Her çocuk için aylık 100 TL (en fazla 72 ay)
  • Gebe kadınlar için: Aylık 200 TL (en fazla 9 ay)
  • Lohusa kadınlar için: Aylık 300 TL (en fazla 2 ay)

Şartlı eğitim yardımı dahilinde bir yılın 9 ayı için ödeme yapılıyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Kaç Günde Sonuçlanır?

Şartlı eğitim yardımı başvuruları, daha önce de bahsettiğimiz gibi genellikle bir ay içerisinde sonuçlanıyor.

Yoğunluk halinde süre, daha da uzun olabiliyor.

Anneler, başvuruların sonuçlanmasının ardından ayın 24’ü ile 28’i arasında PTT hesaplarından yardım parasını çekebiliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

Şartlı eğitim yardımı ödemeleri, her ay için yapılmakla birlikte 2 ayda bir yapılıyor.

Yani yardım parası, toplu olarak annenin PTT hesabına iki ayda bir yatırılıyor.

Ödemeler; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılıyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatacak 2024?

İlk kez şartlı eğitim yardımı alacak olan anneler; yardım ödemelerinin PTT hesaplarına ne zaman yatırılacağını da öğrenmek istiyorlar.

Ancak kesin bir ilk ödeme tarihi bulunmuyor.

Başvuruların sonuçlanması, bir ay sürebileceği gibi birkaç ay da sürebiliyor.

Anneler; şartlı eğitim yardımlarının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını e-devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

Annelerin bu noktada https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Ayın Kaçında Yatar?

Şartlı eğitim yardımı ödeme günleri, hak sahibi annenin TC kimlik numarasının son hanesine göre değişiklik gösteriyor.

TC kimlik no son hanesi 0 olan annelere ayın 24’ünde, 2 olan annelere ayın 25’inde, 4 olan annelere ayın 26’sında, 6 olan annelere ayın 27’sinde, 8 olan annelere ise ayın 28’inde ödeme yapılıyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Geri Ödemeli mi?

Şartlı eğitim yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılıksız bir şekilde yapılıyor.

Yani annelerin daha sonra aldıkları yardım paralarını geri ödemeleri gerekmiyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Neden Eksik Yatıyor?

Anneler, bazen hesaplarına şartlı eğitim yardımı ödemelerinin yatırılmamasından şikayetçi olabiliyor.

Bu durum, genellikle çocuğun bir ay içerisinde 5 ve üstü sayıda devamsızlık yapmasından kaynaklanıyor.

Devamsızlık durumunda yapılan ödemeler, durduruluyor.

Annenin sözleşmeye aykırı davrandığının fark edilmesi de yardım ödemelerinin yatırılmaması ile sonuçlanabiliyor.

Anneler, ALO183 veya ALO144 hatlarını ya da yardım aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayıp, paranın hesaplarına neden yatırılmadığını öğrenebiliyorlar.

Şartlı Eğitim Yardımı Toplu Ödeme Tutarı Ne Demek?

E-devlet kullanan anneler; şartlı eğitim yardımı sorgulama esnasında ‘şartlı eğitim yardımı toplu ödeme tutarı’ ifadesi ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifade, ödemelerin iki ayda bir yapıldığı anlamına geliyor.

Yardım parası, annenin hesabına iki aylık olacak şekilde yatırıldığından e-devlette bu yardımdan toplu ödeme tutarı şeklinde bahsediliyor.

 

Şartlı Eğitim Yardımı Reddedildi Ne Demek?

E-devlette annelerin karşılaşabileceği ‘Şartlı eğitim yardımı reddedildi’, ifadesi; annenin başvuru şartlarını taşımadığı, bu yüzden de başvurusunun kabul edilmediği anlamına geliyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Süreç Devam Ediyor Ne Demek?

E-devlette sorgulama yapmak isteyen annelerin karşılaşabileceği bu ifade ise başvuru değerlendirme sürecinin hala devam ettiğini, başvuruların sonuçlarının henüz açıklanmadığını gösteriyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Çıktı Ne Demek?

E-devlette rastlanabilen bir diğer ifade olan ‘şartlı eğitim yardımı çıktı’ ifadesi; başvuru sahibi annenin başvurusunun onaylandığına işaret ediyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Çekilmezse Ne Olur?

Annelerin PTT hesaplarına yatırılan yardım ödemelerini düzenli bir şekilde çekmeleri gerekiyor.

5-6 ay boyunca ödemelerin çekilmemesi üzerine annenin daha önce hak ettiği ödemeleri çekme hakkı zaman aşımına uğruyor.

Yani yardım parası daha çekilemiyor.

Şartlı Eğitim Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için yapılan şartlı eğitim yardımı ödemeleri, belirli durumlarda kesilebiliyor.

Şartlı eğitim yardımının kesilmesine neden olan en önemli etmenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ailenin muhtaçlığının sona erdiğine dair vakfa bilgi vermesi
  • Ailenin muhtaçlığının sona erdiğinin vakıf tarafından fark edilmesi
  • Hak sahibi annenin vefat etmesi
  • Çocuğun vefat etmesi
  • Ailenin vakfa haber vermeden şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması
  • Çocuğun aynı ay içerisinde 5 ve üstü seferde geçerli bir mazeret bildirmeden devamsızlık yapması
  • Başvuru sahibi annenin başvuru sırasında imzaladığı şartlı eğitim yardımı sözleşmesine aykırı davrandığının vakıf tarafından tespit edilmesi

Hak sahibi annenin vefat etmesi durumunda baba, vakfa başvurup, şartlı eğitim yardımı almaya devam edebiliyor.

Vakfa haber verilmeden yapılan şehirlerarası ikametgah değişikliklerinde ise ailenin tekrar yardım alabilmesi için yeni ikametgah adresindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına annenin bizzat başvurması gerekiyor.

Ailenin muhtaçlığının sona ermesine örneğin babanın SGK’lı bir işe girmesine rağmen şartlı eğitim yardımı almaya devam etmeleri durumunda bu durumun vakıf mütevelli heyeti tarafından tespit edilmesi üzerine aileye yapılan yardım kesiliyor.

Aynı zamanda başvuru sahibinin cezai yaptırım olarak muhtaçlığının ortadan kalktığı tarihten sonra aldığı yardım paralarını güncel faiziyle geri ödemesi gerekiyor.

Ödeme yapılmaması halinde ise başvuru sahibi anne, vakıf tarafından mahkemeye veriliyor.

Bu yazımızda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şartlı eğitim yardımı başvuru detaylarını sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Sizler de şartlı eğitim yardımı alıyorsanız ya da bu yardıma başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.