DOLAR
34,0761
EURO
38,0728
ALTIN
2.834,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İBB Beyaz Masa Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

İBB Beyaz Masa Sosyal Yardım Kartı Başvurusu
A+
A-

İBB Beyaz Masa Sosyal Yardım Kartı Başvurusu; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan en önemli sosyal yardımlardan biri olan İBB sosyal yardım kartı sayesinde kart başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahibi İstanbullular; İBB anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabiliyorlar.

İBB tarafından muhtaç ve yoksul vatandaşlara dağıtılan İstanbulkart isimli sosyal destek kartına her ay için belirli bir miktarda yardım parası yatırılıyor.

Kart başvurusu kabul edilenler, kartlarını anlaşmalı marketlerden tütün ve alkol ürünleri dışındaki diğer ürünleri alabilmek adına kullanabiliyorlar.

Örneğin; BİM, Migros, Carrefoursa, A101 vb. anlaşmalı marketlerden ekmek, makarna, deterjan, şampuan, sabun vb. temel ihtiyaçlarını satın alırken kartlarını kullanabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca İBB Beyaz Masa sosyal yardım kartı başvurusu nasıl yapılır?  İBB sosyal yardım kartı kimlere verilir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İBB Sosyal Yardım Kartı Nedir? Ne İşe Yarar?

İBB tarafından İstanbul il sınırlarında ikamet eden, gıda, temizlik malzemesi vb. temel ihtiyaçlarını satın almakta maddi açıdan zorluk çeken vatandaşlara verilen sosyal yardım kartına İBB sosyal yardım kartı ismi veriliyor.

İstanbulkart isimli sosyal destek kartı ile vatandaşlar; A101, BİM, Migros, Carrefoursa vb. anlaşmalı marketlerden tütün ve alkol ürünleri dışında kalan diğer tüm ürünleri satın alabiliyorlar.

İBB; ihtiyaç sahiplerinin kartlarına her ay için yardım parası yatırıyor.

Kartlara yatırılan yardım paraları; kart sahibi kişinin ailesindeki kişi sayısına ve muhtaçlık durumuna göre farklılık gösterebiliyor.

İstanbulkart; yalnızca belirli şartları taşıyan başvuru sahiplerine veriliyor.

Öncelikle başvuru sahiplerinin muhtaçlık sınırlarının altında yaşıyor olmaları şartı aranıyor.

Yani yalnızca hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünü aşmayan vatandaşlar; İBB sosyal yardım kartına başvurabiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İstanbulkart isimli sosyal yardım kartını almak isteyen vatandaşlar; ön başvurularını e-devlet platformu üzerinden ya da SEDEP resmi sitesinden gerçekleştirebiliyorlar.

Ön başvurular; ALO153 İBB Beyaz Masa hattı aranarak da yapılabiliyor.

Vatandaşlar; Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmece’de bulunan sosyal yardım başvuru merkezlerine giderek ve burada başvuru formu doldurarak da İstanbulkart başvurularını bizzat gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

Vatandaşlar; belediyenin ayni ya da nakdi tüm yardımlarına ve İstanbulkart sosyal destek kartına e-devlet platformu üzerinden başvurabiliyorlar.

Başvurular, ön başvuru olarak kabul ediliyor ve İBB tarafından değerlendiriliyor.

E-devlet üzerinden İBB sosyal destek kartına başvurmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamaları gerekiyor.

Vatandaşlar; başvuru formunu doldurup, formda başvurabilecekleri sosyal yardım türleri arasından ‘SOSYAL KART(ön ödemeli)’ seçeneğini işaretleyip, bu yardıma başvurabiliyorlar.

Gıda ve erzak yardımı, odun, kömür yardımı, para yardımı vb. başvurabilecekleri diğer sosyal yardımları da işaretleyebiliyor yani ihtiyaç duydukları tüm belediye yardımlarına tek bir form üzerinden başvurabiliyorlar.

Başvuru sonuçlarını da aynı link üzerinden görüntüleyebiliyorlar.

SEDEP İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

İstanbullu yoksul ve muhtaç vatandaşlar; İBB tarafından pandemi sürecinde oluşturulan SEDEP(Sosyal ve Ekonomik Destek Programı)’e ait olan resmi internet sitesi üzerinden İstanbulkart ve diğer yardım ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

SEDEP sitesi üzerinden ön başvurunuzu gerçekleştirmek adına https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/online-basvuru linkini tıklayabilirsiniz.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

İstanbul il sınırlarında ikamet eden yoksul vatandaşlar; İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine giderek, burada form doldurup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal yardımlarına başvurabiliyorlar.

İstanbulkart’a başvurmak için Edirnekapı, Üsküdar ya da Büyükçekmecede’deki sosyal yardım başvuru merkezlerine gidebilirsiniz.

İBB Beyaz Masa Sosyal Yardım Kartı Başvuru Formu 

İhtiyaç sahibi İstanbullu vatandaşların İstanbulkart başvuruları esnasında doldurmaları gereken başvuru formu; başvuru sahibinin aylık kazanç ve gider durumuna dair sorulardan oluşuyor.

Bu soruların yanı sıra formda kişinin adres ve iletişim bilgilerine dair sorular da bulunuyor.

Başvuru formunda kişiye mesleğine, aylık kazancına, hanesindeki kişi sayısına, hanesindeki çalışan kişi sayısına dair sorular da soruluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; başvuran kişilerin teslim ettikleri belgeleri ve formda paylaştıkları bilgileri değerlendirip; muhtaç kişileri tespit ediyor.

Başvuru sahiplerinin muhtaç olup olmadığını değerlendirmek adına başvuru sahiplerinin ikametgah adresine inceleme komisyonu da gönderebiliyor.

İnceleme komisyonu tarafından ailenin ekonomik durumuyla ilgili olarak hazırlanan raporları inceleyip, muhtaç aileleri tespit ediyor.

Sosyal yardım başvuru formunda İstanbulkart alabilmek ya da belediyenin diğer yardımlarından faydalanabilmek adına muhtaç olmamalarına rağmen kendilerini muhtaç beyan edenler ve yardımlardan yararlananlar; daha sonradan haksız yere yardım aldıklarının belediye tarafından tespit edilmesi üzerine cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.

Bu kişilerin aldıkları tüm nakdi ve ayni yardımların güncel nakdi karşılığını faiziyle geri ödemeleri gerekiyor.

Ödeme yapmayanlar ise İBB tarafından mahkemeye veriliyorlar.

İBB Beyaz Masa Sosyal Yardım Kartı Başvurusu

İstanbullu ihtiyaç sahipleri, ALO153 İBB Beyaz Masa hattını arayıp, ön başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

Yetkili kişilerden başvuru şartlarına, başvuru için gerekli belgelere, İstanbulkart alıp alamayacaklarına dair bilgi edinebiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Telefon Numarası

İBB sosyal yardım kartına başvurmak için ALO153 Beyaz Masa hattının yanı sıra 0212 444 00 83 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz.

İBB Sosyal Yardım Kartı Kimlere Verilir?

İBB sosyal yardım kartından işsiz ve gelirsiz olan yani sigortalı bir işte çalışmayan vatandaşlar yararlanabiliyorlar.

Muhtaçlık sınırının altında yaşayan yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanların da İBB sosyal destek kartı alabilme hakları bulunuyor.

Yani sigortalı bir işi olmasına rağmen muhtaçlık sınırının altında olanlar da İBB sosyal yardım kartı alabiliyorlar.

Bu kapsamda engelliler, kronik hastalar, gelirsiz ve muhtaç dul kadınlar, gelirsiz ve muhtaç 65 yaş ve üstü yaşlılar, muhtaç şehit, asker ve gazi yakınları, afetzede vatandaşlar, kimsesiz ve sahipsiz vatandaşlar; İstanbulkart alabiliyorlar.

İBB sosyal yardım kartının kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • İşsiz ve gelirsiz vatandaşlar
  • Dar gelirli ve yoksul vatandaşlar
  • Engelliler ve kronik hastalar
  • Muhtaç şehit, gazi ve asker yakınları
  • Kimsesiz ve sahipsiz vatandaşlar
  • 65 yaş ve üstü gelirsiz yaşlılar
  • Muhtaç ve gelirsiz dul kadınlar
  • Sonradan TC vatandaşlığına geçen mülteciler ve sığınmacılar

Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmalarına rağmen hanesinde üzerine kayıtlı değerli menkul ya da gayrimenkul bulunan birey olanlar; İBB sosyal destek kartı alamıyorlar.

Bu kişilerin başvuruları kabul edilmiyor.

İstanbulkart; yalnızca İstanbulkart il sınırlarında ikamet eden vatandaşlara veriliyor.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu için Gerekli Belgeler

İBB sosyal yardım kartına başvuran kişilerin başvuru sırasında birtakım belgeler teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim edilmesi gereken en önemli belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Hane bireylerine ait TC kimlik kartı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Ev kira sözleşmesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi
  • İşsiz vatandaşların SGK’dan alabilecekleri gelirsizlik belgesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Muhtarlıktan alınabilen yoksulluk belgesi

İstanbulkart’a ve belediyenin diğer yardımlarına başvuran vatandaşlardan yukarıdaki belgelere ek belgeler de talep edilebiliyor.

Örneğin; en az %40 engel oranına sahip olan ve engeli yüzünden çalışamayanlardan engelli belgesi isteniyor.

Kronik hastaların ise tam teşekküllü bir devlet hastanesinden aldıkları ve hastalıklarının oranını gösteren sağlık kurulu raporunu teslim etmeleri gerekiyor.

Sizden talep edilen belgelerin tam listesini öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvuru Sorgulama

İBB sosyal yardım kartı başvuru sonucunuzu öğrenmek için ALO153 İBB Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

Başvurunuzun son durumunu e-devlet başvuru ve sorgulama sayfası üzerinden de takip edebilirsiniz.

SEDEP resmi sitesi üzerinden başvuru sonucunuzu sorgulamak için https://sosyalyardim.ibb.gov.tr/basvuru-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu öğrenmek için başvurduğunuz sosyal hizmet müdürlüğüne ait telefon numarasını da arayabilir ya da müdürlüğe bizzat kendiniz gidebilirsiniz.

İBB Sosyal Yardım Kartı Hangi Marketlerde Geçerli?

İBB sosyal destek kartı, yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi anlaşmalı marketlerde kullanılabiliyor.

İBB anlaşmalı marketleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • A101
  • BİM
  • Migros
  • Carrefoursa
  • ŞOK
  • KİM
  • Çağrı
  • Onur
  • Happy Center
  • UCZ Rammar

İstanbulkart sahibi olan ihtiyaç sahipleri, yukarıdaki marketlerden tütün ve alkol ürünleri dışındaki diğer ürünleri kartlarını marketlerdeki pos cihazına okutarak, satın alabiliyorlar.

Kartlarındaki limiti tek seferde kullanabilecekleri gibi farklı alışverişlerinde yani parça parça da kullanabiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı Limiti Ne Kadar?

İBB sosyal yardım kartına aylık yüklenen yardım parası, kart sahibinin muhtaçlık seviyesine ve ailesindeki kişi sayısına göre değişiklik gösterebiliyor.

İlk seferde tüm kart sahiplerinin kartına 1000 TL tanımlanıyor.

Sonraki aylarda yüklenen para ise ailedeki kişi sayısına ve ailenin muhtaçlık durumuna bağlı olarak artabiliyor.

1-2 kişilik aileler için genellikle aylık 2000 TL, 3-4 kişilik aileler için aylık 2500 TL, 5 ve üstü kişilik aileler için aylık 3000 TL yardım parası yükleniyor.

İBB Sosyal Yardım Kartı Bakiye Sorgulama E-Devlet

Vatandaşlar, İBB sosyal yardım kartlarındaki parayı öğrenmek yani bakiye sorgulamak istediklerinde bu işlemi e-devlet üzerinden yapıp yapamayacaklarını öğrenmek istiyorlar.

Sosyal yardım kartı bakiye sorgulama işlemi, e-devlet üzerinden ya da farklı bir online platformdan yapılamıyor.

Vatandaşlar, kartlarında kalan bakiyeyi alışveriş esnasında marketteki kasiyerden öğrenebiliyorlar.

Ya da bakiye sorgulama işlemi için ALO153 Beyaz Masa hattını arayabiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

İBB sosyal destek kartı başvuruları, ortalama bir ay içerisinde sonuçlanmakla birlikte kimi zaman yoğunluk durumuna göre bu süre daha da uzun olamıyor.

Başvuruların sonuçlanması, 1 ile 6 ay arasında değişiklik gösterebiliyor.

Olumlu ya da olumsuz başvuru sonuçları, başvuran kişinin telefonuna SMS ile gönderiliyor.

Bu yüzden de başvuran kişilerin başvuru formunda güncel iletişim bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

İBB Sosyal Yardım Kartı Ne Zaman Gelir?

İBB sosyal yardım kartı, başvurusu olumlu sonuçlanan ve onaylanan kişilerin yani hak sahiplerinin ikametgah adresine başvuru sonuçlarının açıklandığı günden sonra ortalama 15 gün içerisinde teslim ediliyor.

Kartlarını ev adreslerinden teslim alan hak sahipleri, kartlarındaki bakiyeyi 24 saat sonra kullanmaya başlayabiliyorlar.

İBB Sosyal Yardım Kartı Ne Zaman Yüklenecek?

Sosyal yardım kartı bakiyeleri, her ay güncelleniyor. Hak sahiplerinin kartlarına yardım parası yatırılıyor. Ancak sabit bir gün bulunmuyor.

Kimi aylarda kartlara yardım parası yüklenmiyor. Para yüklenmeyen aylar olduğunda yardım parası, sonraki aylarda toplu şekilde kart sahibinin kartına yükleniyor.

Bazı aylar için yardım parası kartlara yatırılmayabiliyor. Bu aylarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşları için gıda ve erzak yardımında bulunuyor.

Yani yoksul ve muhtaç vatandaşların ev adreslerine gıda ve erzak içeren koliler gönderiyor.

İBB Sosyal Yardım Kartı Başvuru Noktaları

Daha önce de bahsettiğimiz gibi ihtiyaç sahibi İstanbullular, kendilerine en yakın başvuru merkezine giderek, sosyal yardım kartına ve diğer İBB yardımlarına başvurabiliyorlar.

İBB sosyal yardım başvuru noktalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Üsküdar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Adres ve İletişim Bilgileri

Adres: Mimar Sinan, 21, Dr. Fahri Atabey Cd. 34672 Üsküdar/İstanbul

Telefon: 0216 201 20 68

Büyükçekmece Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Adres: Fatih, Turgut Özal Bulvarı, No: 5; 34500 Büyükçekmece/İstanbul

Telefon: 444 0 340

Edirnekapı Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyal Yardım Birimi Adres ve İletişim Bilgileri

İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyonu Daire Başkanlığı

Adres: Topçular, Bostan Aralığı, 34055 Eyüp/Eyüpsultan/İstanbul

Telefon: 0212 449 74 00

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü

Adres: Bahriye Üçok Mahallesi, Mimar Basri Mete sok(Airport AVM arkası)

Bakırköy/İstanbul

Tel: 444 00 93

İBB Sosyal Yardım Kartı Kayboldu Ne Yapmalıyım?

İBB sosyal yardım kartınız kaybolduysa ya da çalındığından şüpheleniyorsanız, kartınızı kapatmak için mutlaka ALO53 Beyaz Masa hattını aramalısınız.

Kart kapatma talebinizi ilettiğinizde kartınız kapatılıyor ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yeni kartınız hazırlanıp, ev adresinize kargolanıyor.

Yani kartınızı teslim aldıktan sonra tekrar kartınızı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Bu yazımızda İBB Beyaz Masa sosyal yardım kartı başvuru ve sorgulama işlemine dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de İBB yardım kartı kullanıyorsanız ya da bu karta başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.