DOLAR
34,1093
EURO
38,1278
ALTIN
2.866,92
BIST
9.919,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C

Akbank’ın Sahibi Kim? Akbank Kime Ait?

Akbank’ın Sahibi Kim? Akbank Kime Ait?
12.01.2022
15
A+
A-

Akbank kimin, Akbank kime ait. Türk bankacılık sektöründe öne çıkan kurumlardan biri olan Akbank 2022 yılı itibariyle milyonlarca müşterisi olan banka gerek finansal hareketleri gerekse kurumlara sağladığı destek ile en bilinen bankalardan biri olmayı başarmıştır. Durum böyle olunca birçok insan Akbank’ın sahibi kim? Akbank Kime ait merak etmektedir.

Kısa sürede büyük bir müşteri kitlesine sahip olan banka güçlü altyapısı ve profesyonel müşteri hizmetleri ile tüm müşterilerini tatmin etmektedir. Bankacılık işlemlerini en hızlı şekilde yerine getiren banka bu sayede sıkça adından söz ettirmektedir. Bu kadar güçlü olan Akbank’ın kime ait olduğunu merak eden kişiler internette araştırma yaparak doğru bilgiyi öğrenmektedir. Sizler için hazırladığımız bu makalede Akbank’ın kuruluş sürecini ve kimin olduğunu detaylı olarak paylaşacağız.

Akbank Kimin?

Akbank, özel bankadır. Yani devlete bağlı olarak çalışmamaktadır. Yani belirli bir sahibi vardır. Akbank’ın sahibi kim diyenler için özel bir banka olduğunu söyleyebiliriz. Yıllar önce ikinci dünya savaşından sonra ülkeyi kalkındırmak amacı ile Adana’lı iş adamları tarafından kurulan banka günümüzde bireysel ve kurumsal milyonlarca müşteriye sahiptir.

Bu kadar hızlı büyümesinin en büyük etkisi sağladığı profesyonel hizmet ve güçlü bankacılık teknolojisidir. Müşterilerine şubelerden, internetten ve telefonlardan oldukça kaliteli bir hizmet veren banka bu sayede birçok kişinin dikkatini çekerek sürekli Akbank kimin sorusunu akıllara getirmektedir.

Akbank Ne Zaman Kuruldu?

Akbank kimlerin sorusunun cevabına gelmeden önce Akbank’ın kısa bir tarihine bakmak gerekir. Akbank, 1948 yılının Ocak ayında Adana’da bir grup iş adamı tarafından kurulmuş özel bir bankadır. Aralarında Hacı Ömer Sabancı’nın da bulunduğu bu iş adamı grubunun temel hedefi bölgedeki pamuk üreticilerine finansal destek sağlamaktı.

Akbank bugün 94 milyar dolarlık kasasıyla Türkiye’nin en zengin bankalarından biridir. Banka, 2017 yılında yapılan Brand Finance’nin ilgili araştırmasına göre Türkiye’nin en değerli banka markası unvanını elde etmiştir. Bankanın başarıları bununla kalmamış olup Akbank Dünyanın en değerli 500 banka markasını belirleyen aynı araştırmada 94. sırada yer alarak büyük bir başarı elde etmiştir.

Akbank’ın Genel Merkezi Nerede?

Akbank İstanbul’da ilk şubesini 14 Temmuz 1950 yılında Sirkeci’ye kurmuştur. Başta Adana’da yer alan genel müdürlük 1954 yılında İstanbul’a taşınma kararı almıştır. 1963 yılında tüm işlemlerde otomasyona geçen Akbank kısa bir süre sonra yurt dışındaki ilk şubesini açmıştır. Akbank’ın yurt dışındaki ilk şubesi Almanya’nın Frankfurt kentinde açılmıştır.

Bunun ardından Akbank’a bağlı olarak yurt dışında kurulan ilk Türk özel sektör bankası niteliği taşıyan Ak International Ltd. Hizmete başlamıştır. Bu bankanın adı kosa bir süre sonra Sabancı Bank olarak değişmiştir. Tüm bu kuruluşların sahibi Akbank’ı kim kurdu sorusunun cevabı ile aynıdır.

Akbank’a Bağlı Kuruluşlar

Akbank sırasıyla şu kuruluşları hizmete sokmuştur:

  • Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş: 1992 yılında kurulmuştur.
  • Ak Yatırım Ortaklığı A.Ş.: 1997 yılında kurulmuştur.
  • Ak Portföy Yönetimi A.Ş.: 2000 yılında açılmıştır.
  • Ak Emeklilik A.Ş.: 2002 yılında kurulmuştur.
  • Ak Finansal Kiralama A.Ş.: 2005 yılında kurulmuştur,
  • Ak Emeklilik: Başta Akbank’a bağlıydı lakin sonradan satılmıştır.

akbank kimin

Akbank’ın Sahibi Kim?

Akbank kimin sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Akbank tek bir kişi tarafından değil bir grup iş adamı tarafından kurulmuştur. Yani Akbank kime ait sorusunun birden fazla cevabı vardır.Birçok kişi tarafından Sabancı grubuna ait olduğu söylenen banka aslında birçok kişiye aittir.

Ortaklık altyapısı ile günümüzde faaliyet gösteren Akbank’ın sahiplerini aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.Bu kişiler hisse ile bankadan pay almış resmi ortaklarıdır.

Akbank Ortakları Kimlerdir?

Adana’da yaşayan Kayserili iş adamlarından oluşan bir grup iş adamının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurduğu bir banka olan Akbank birçok kurucu ortağa sahiptir.

Akbank kimlerin sorusunun cevabı şöyledir:

  • Hacı Ömer Sabancı: Hissesi %15 idi.
  • Nuh Naci Yazgan: %15 hisseye sahipti.
  • Mustafa Özgür: %15 hisse sahibiydi.
  • Seyit Tekin: %15 hissesi vardı.

Akbank Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri

Akbank finansal destekleri yanı sıra birçok proje de yürütmüştür. Kurulduğu günden beri halkın yanında olmayı hedefleyen banka bu bağlamda halka hem finansal hem de psikolojik destek sunmuştur. Banka 2022 yılı itibariyle sanat faaliyetleri başta olmak üzere etkinlikler düzenlemektedir.

Akbank kurulduğu günden beri başarısını kanıtlamış bir bankadır. Akbank başarısını aldığı çeşitli ödüllerle taçlandırmıştır. Banka defalarca Türkiye’nin en iyi bankası unvanını elde etmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.