DOLAR
33,9971
EURO
38,0394
ALTIN
2.833,69
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kredi Öderken İkinci Kez Kredi Alabilirmiyim?

Kredi Öderken İkinci Kez Kredi Alabilirmiyim?
24.09.2020
2
A+
A-

Bankalardan kredi kullanmak isteyen, ancak hali hazırda bir bankaya kredi borcu bulunan bireylerin oldukça merak ettiği bir husus var. Bu husus, daha önce bir bankadan kredi kullanılmış olmasına rağmen, kişinin aynı bankadan tekrar, yani 2 kez kredi çekilir mi sorusuna aradığı yanıttan ibaret.

Cevap ise oldukça net. Zira aynı bankadan ikinci kez kredi kullanmak mümkün olabilen bir işlem. Ancak, burada dikkate alınan belli başlı hususlar da var. Şimdi gelin, bu hususlara birlikte göz atalım.

Kredi Öderken İkinci Kez Kredi Alabilirmiyim?

Aynı bankadan kredi kullanmak isteyenlerde aranan şartlar, iyi bir kredi notu ve ikinci defa kullanılacak krediye ait aylık taksitin düzenli bir şekilde ödenebilmesi. Peki, bu detaylar nasıl belirleniyor?

Aynı anda mevcut bir kredi öderken, ihtiyaç halinde ikinci kez krediye başvurmak, pek çok insanın başına gelebilir. Bu gibi durumlarda ihtiyaç sahipleri, genellikle farklı bir bankanın yolunu tutmanın daha garantili bir yöntem olduğunu düşünüyor. Oysa bu bilgi tamamen hatalı. Zira bankalar, tüm bankacılık sicili, bankacılık geçmişi, kredi puanı ve aylık ödeme gücüne bağlı olarak, yine ortak bir işleyiş içerisindeler. Bireysel kredi notunuz ve devam eden taksitleriniz, tüm bankaların ortak sistemi üzerinde görülebiliyor. Bu sebeple de kredi başvurunuzu ister aynı bankaya yapın, isterseniz de farklı bir bankaya, burada asıl belirleyici faktör, ödemeye devam ettiğiniz taksitlerin, aylık gelirinize oranı.

Aynı Bankadan 2 Kez Kredi Çekilir mi?

Çok merak edilen bir başka konu olan ‘’Aynı bankadan 2 kez kredi çekilir mi?’’ sorunsalı, pek çok insan tarafından araştırılan ve hakkında net bir bilgi alınamayan konulardan biri. Ancak, bu doğrultuda verebileceğimiz cevap şu ki, bu durumun önünde yasa ve mevzuatlar gereği herhangi bir engel bulunmuyor. Peki, bu işlem nasıl mümkün olabilir?

Aylık kredi taksitiniz, aylık gelirinizin en fazla %60’ı kadar olabiliyor. Kısacası aynı bankadan ikinci kez kredi çekilir mi diye düşünüyorsanız, mevcut kredinizin oranına bağlı olarak ‘’Evet’’ cevabı alabilirsiniz. Örneğin; 5.000 TL maaş alan bir birey iseniz, ayda ödeyebileceğiniz taksit tutarı 3.000 TL (5.000×0,60=3.000 TL) olacaktır. Eğer kredi başvurusunda bulunacağınız bankaya aylık 1.000 TL gibi bir taksit ödemesi gerçekleştiriyor ve ödemelerinizde sorun yaşamıyorsanız, bankaya yapacağınız ikinci kredi başvurusuna olumlu yanıt alma ihtimaliniz de bir o kadar sorunsuz olmaktadır.

İkinci Kez Kredi Çekerken Dikkat Edilen Hususlar

Bir bankadan ikinci kez ve yeniden kredi çekerken, bireylerin dikkate alması gereken ve aynı anda banka tarafından dikkat edilen hususlar mevcut. Bu noktada iki taraf için de ortak nokta, borçlu veya borçlu adayının kredi notu, bankacılık sicili, düzenli taksit ödemeleri, kredi kullanımına engel teşkil etmeyen sağlık durumu, aylık belgelenebilir gelir düzeyinin banka için yeterli görülmesi.

Bir bankadan 2 kez ve mevcut kredi ile birlikte yeni kredi çekmenin farklı bir yolu daha var. Bu yol, yine aynı bankadaki mevcut kredinizin kapatılmasına olanak sağlayan, tek bir kredi paketi. Bazı bankalar, kendi iç uygulamaları sebebi ile aynı anda iki farklı kredi imkânı sağlamak yerine, mevcut kredi anapara borcunu yeni krediye ilave ederek, tek bir kredi kullanımına daha sıcak bakmaktadırlar. Bu yöntem ile anapara borcu yeni krediye ilave edilir ve kredi tek parça halinde kullandırılarak, her ay tek taksit üzerinden ödeme sağlanır.

Kredim Var Kredi çekebilir miyim?

Yukarıda bahsi geçen tüm bilgilere göz attığınızda, aklınızda hâlâ ‘’Kredim var kredi çekebilir miyim?’’ gibi bir soru mevcut ise cevabımız değişmeyecek. Başvuruda bulunarak aynı bankadan 2 kez kredi çekmek istiyorsanız, gereken şartları taşımanız halinde, direkt olarak bankanıza başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, aynı bankadan 2 kez kredi çekmek adına hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır. İster kamu, isterseniz özel sektör bankalarına başvuruda bulunarak, aynı bankadan kredi kullanmanız pekâlâ mümkün. Bu konuda alacağınız farklı cevaplara itibar etmemeniz ve kredi başvurusunda bulunmadan önce bankanıza danışmanızı istirham ederiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.